Textielcontainers: er mag meer in dan je denkt

4 april 2018

Nog één soort textielcontainers voor heel Roeselare

Voortaan wordt enkel nog met textielinzamelaar Curitas n.v. gewerkt voor het ganse grondgebied Roeselare. Door deze nieuwe aanpak krijgen Stad en MIROM Roeselare een duidelijk beeld op de hoeveelheid en de bestemming van het textielafval. Maar ook kan de sluikstortproblematiek rond deze containers efficiënter aangepakt worden.

Op 22 plaatsen in Roeselare staan voortaan herkenbare beige textielcontainers.

Correct gebruik van de textielcontainers

Textielcontainers geven een tweede leven aan afgedankt textiel en helpen de afvalberg te verminderen. Stad Roeselare wil iedereen stimuleren om ook hieraan zijn steentje bij te dragen. Daarom werden de locaties van de textielcontainers zo gekozen dat iedereen zijn afgedankt textiel gemakkelijk kwijt kan op een kleine afstand van zijn woning.  Waar mogelijk werden de textielcontainers bij de glasbolsites geplaatst om een dubbel transport te vermijden.  (Een overzicht van de locaties volgt verder in deze perstekst.)

Stad en MIROM Roeselare vragen met aandrang om geen andere afval rond de textielcontainers en glasbolsites achter te laten. En om zeker ook geen andere materialen dan textiel in de textielcontainers te deponeren. Stickers op de textielcontainers zullen duidelijk maken wat wel en wat niet in de container mag.

Tot slot waarschuwen we voor huis-aan-huisinzamelacties van textiel op een bepaalde dag in je straat. Meestal betreft het een illegaal inzamelcircuit waar de burger beter niet op ingaat. Ook een textielcontainer in een andere kleur op Roeselaars grondgebied staat daar niet legaal. Je kan dit melden via www.mirom.be/textiel.

Textiel is een huishoudelijke afvalstof die via de stad/intercommunale moet ingezameld worden om zicht te hebben op de bestemming en de hoeveelheid van deze afvalstroom.

Er mag meer in dan je denkt!

Jaarlijks wordt per gezin gemiddeld 7,6 kg nog bruikbaar textiel in de restafvalzak gestopt. Dat is de reden waarom de overheid heel recent de sorteerboodschap  uitbreidde. Want recyclage helpt om de afvalberg verkleinen.

Naast kledingtextiel, mogen accessoires zoals riemen en tassen, beddengoed (dekens en hoofdkussens), handdoeken, tafelkleden, speelgoedknuffels en zelfs propere lappen in de textielcontainer. Niet alles hoeft perfect herbruikbaar te zijn, een blouse met een knoop af of een donsdeken dat zijn beste tijd heeft gehad, zijn ook welkom in textielcontainers.

Bevuild of nat textiel hoort er niet thuis, wordt best eerst gewassen en gedroogd. Poetslappen, van gescheurde stukken textiel mogen na gebruik in de restafvalzak.

Afgedankte textielspullen worden altijd in een gesloten plastic zak in de textielcontainer gedeponeerd.

Overzicht van de locaties op www.mirom.be/textiel

Azalealaan 17 - Glasbol
Baertsdreef (Heirweg) 160 - Glasbol
Beversesteenweg 310 - Bushalte
Biezenstraat 1 - Parking Seegle Security
Blinde-Rodenbachstraat 74-76 - Glasbol
Brugsesteenweg 363 - Parking Basic fit/JBC
Brugsesteenweg 481 - Parking AVA
Beekstraat 34 - Speelplein
Groenestraat 141 - School
Hippoliet Spilleboutdreef 50 - Bushalte - kerk
Iepersestraat 616-  Bushalte – tankstation Desimpel
Izegemseaardeweg 13 - Glasbol
Acaciastraat 6-  Parking Kerelsplein
Mandellaan 20 - Tankstation G&V
Meensesteenweg 714 - Parkeerstrook
Molenstraat 188 - Parkeerstrook
Sint-Corneliusstraat 1 - Bushalte – kerk
Pastoor Slossestraat 1 - Parking
Rumbeeksesteenweg 252 - Tankstation Power Plus
Schierveldestraat 44 - Glasbol
Westlaan 187 - Parking Delhaize
Weststraat 126 - Elektrocabine