Vrijwilligers voor paddenoverzet gezocht

5 Februari 2020

Kikkers, padden en salamanders gaan straks weer op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Een ploeg vrijwilligers staat dan paraat om de diertjes veilig de weg over te zette. Extra helpende handen voor de overzetacties zijn steeds welkom.

In het voorjaar stijgen de temperaturen en dan ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. Dan gaan die diertjes massaal op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Waar onze autowegen deze trekroutes dwarsen, sterven soms massaal veel padden, kikkers en salamanders. Op verschillende oversteekplaatsen worden langs de wegbermen netten geplaatst om de amfibieën tegen te houden.  De diertjes stranden in de emmers en worden ’s morgens en ‘s avonds door vrijwilligers overgezet naar de andere kant van de weg, waar ze hun zoektocht naar een geschikte poel veilig kunnen verder zetten.

De coördinatoren van de overzetacties zoeken nieuwe vrijwilligers om de ploeg te versterken. Je kan je aanmelden via pod [at] roeselare.be. Wie meehelpt bij de overzetacties krijgt een fluohesje en een zaklamp én er wordt informatie voorzien over de soorten amfibieën die je kan tegenkomen.

Passeren er in jouw buurt veel amfibieën tijdens het trekseizoen? Kom je voorbij een plaats waar veel padden of salamanders doodgereden worden? Meld dit dan via pod [at] roeselare.be zodat er op die locaties eventueel ook netten kunnen geplaatst worden.

Je kan ook helpen door je snelheid aan te passen op landelijke wegen of waar aangegeven staat dat daar amfibieën de straat kunnen dwarsen.  

verkeersbord paddenoverzet

  • paddenoverzet
paddenoverzet
x
Kan ik je helpen?