Modder op de weg

Wat? 

De oogsttijd betekent niet alleen hard werken voor de landbouwers, maar het is ook een periode van modder op de weg. Het vervoer van de oogst in combinatie met de weersomstandigheden brengt immers de onvermijdelijke modder van akkers mee op de openbare weg. Ieder jaar van 1 september tot en met 31 december wordt via de actie 'Modder op de weg' aandacht gevraagd voor deze omstandigheden.

Voorwaarden: 

Het is belangrijk dat zowel de landbouwers, de loonwerkers die de oogstwerken uitvoeren als de weggebruikers bij bevuilde wegen hun voorzorgen nemen en het vervuilde wegdek zo vlug mogelijk reinigen. Het reinigen van het wegdek is een wettelijke verplichting.

Spelregels voor de landbouwers en loonwerkers:

  • Voorkom ernstige vervuiling van de weg door de modder en bevuiling van machines, landbouwtrekkers en andere voertuigen te verwijderen voordat je de weg oprijdt.

  • Wanneer de vervuiling van de weg met modder onmogelijk kan voorkomen worden, contacteer dan bij voorkeur minstens 48 uur vooraf het centrale meldpunt: 051 26 21 16, landbouw [at] roeselare.be

  • Waarschuw de andere weggebruikers voor het gevaar door tijdig de 'modderborden' in de wegberm te plaatsen, rechts in de rijrichting op ongeveer 150 meter voor het vervuilde weggedeelte. Doe dit op een weg waar het verkeer in twee richtingen is toegelaten voor de beide rijrichtingen. Bevestig het bord op een stevige paal, bij het plaatsen dien je er rekening mee te houden dat de onderkant van het bord op ongeveer 1.50 meter boven het oppervlak van de berm komt.

  • Maak de bevuilde weggedeelten onmiddellijk weer schoon. Op drukke wegen kan de wegbeheerder uit veiligheidsoverwegingen ervoor kiezen de weg zelf schoon te (laten) maken en de kosten hiervoor (gedeeltelijk of volledig) aan jou door te berekenen. Dit gebeurt in onderling overleg. Maak gebruik van reflecterende vestjes om jouw aanwezigheid op de openbare weg tijdens deze werkzaamheden voor de weggebruikers te benadrukken.

  • Verwijder de borden als de weg weer schoon is. Het onnodig laten staan van deze borden vermindert de effectiviteit van de actie.

Aan de weggebruikers wordt gevraagd begrip op te brengen voor die situatie en vooral hun snelheid en rijgedrag aan te passen.

Hoe? 

Voor de aankoop van signalisatiebordjes kan je terecht in het magazijn (afhaalpunt).

Prijs? 

Een set van twee signalisatiebordjes ‘Modder op de weg’ kost 30 euro.

Regelgeving: