Waar kan je als starter zoal terecht?

Wat? 

Het aantal starters stijgt jaarlijks opnieuw, en Roeselaarse starters kennen de hoogste overlevingsgraad in Vlaanderen. De dienst Economie van de stad Roeselare staat steeds voor je klaar. We geven je graag advies en wijzen je de kortste weg naar de juiste info en de volgende stappen om met je zaak te kunnen starten.

Je bent pas gestart of je denkt er aan een zelfstandige activiteit op te starten? Hieronder vind je een overzicht van instanties die voor jou nuttig kunnen: 

 • Starten met een eigen zaak
  Wanneer je een eigen zaak wil oprichten, dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Het is aangewezen dat je over een aantal zaken goed nadenkt vooraleer je van start gaat.
 • Overzicht ondernemingsloketten
  Inschrijven bij de KBO gebeurt via een erkend ondernemingsloket naar keuze. Een ondernemingsloket is een aanspreekpunt voor ondernemingen. Het voert een aantal taken uit waarvoor de ondernemer vroeger contact moest opnemen met verschillende instanties. Het gaat in sommige gevallen om verplichte administratieve verrichtingen. Een loket kan ook bijkomende diensten aanbieden.

 • Sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen
  Het RSVZ beschermt het sociaal statuut van zelfstandige ondernemers, vanaf de oprichting van hun zaak tot na hun pensioen. Je kan er terecht met vragen over je rechten en verplichtingen. Ten laatste op de dag van je opening (en ten vroegste 6 maanden vóór je opening) moet je je aansluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.

 • Federale overheidsdienst Economie
  De FOD Economie staat in voor de regulering en de coördinatie van de Belgische economie. 

 • Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)
  VLAIO is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen.

 • Economische kaart
  De economische kaart is een online bedrijvengids voor alle zelfstandigen met een vestiging te Roeselare. Bedrijven kunnen er gratis hun gegevens controleren en aanvullen met nuttige informatie zoals contactpersoon, e-mailadres en aanwezige faciliteiten. 

 • Douane en accijnzen
  Terwijl in de horeca de wetgeving over de gegiste en sterke dranken van toepassing is, gelden voor de alcoholverkoop via de detailhandel andere regels.

 • Nuttige brochures
  De dienst Economie heeft, voor jou als starter, een aantal nuttige brochures uitgebracht zoals: bedrijvengids, kernplan, acquisitiefoldermarktbrochure, startersbrochure.

 • VZW Centrum & Shopping Roeselare
  De vzw Shopping & Centrum Roeselare is het officiële orgaan van en voor alle winkels en horecazaken in Roeselare.
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?