Waar kan je als starter zoal terecht?

Wat? 

Het aantal starters stijgt jaarlijks opnieuw, en Roeselaarse starters kennen de hoogste overlevingsgraad in Vlaanderen. De dienst Economie van de stad Roeselare staat steeds voor je klaar. We geven je graag advies en wijzen je de kortste weg naar de juiste info en de volgende stappen om met je zaak te kunnen starten.

Je bent pas gestart of je denkt er aan een zelfstandige activiteit op te starten? Hieronder vind je een overzicht van instanties die voor jou nuttig kunnen: 

 • Starten met een eigen zaak
  De Vlaamse overheid geeft je enkele denkoefeningen mee om een goede voorbereiding te maken vooraleer je opstart met je zaak.
   
 • Overzicht ondernemingsloketten
  Inschrijven bij de KBO gebeurt via een erkend ondernemingsloket naar keuze. Een ondernemingsloket is een aanspreekpunt voor ondernemingen. Het voert een aantal taken uit waarvoor de ondernemer vroeger contact moest opnemen met verschillende instanties. Het gaat in sommige gevallen om verplichte administratieve verrichtingen. Een loket kan ook bijkomende diensten aanbieden.
   

 • Sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen
  Het RSVZ beschermt het sociaal statuut van zelfstandige ondernemers, vanaf de oprichting van hun zaak tot na hun pensioen. Je kan er terecht met vragen over je rechten en verplichtingen. Ten laatste op de dag van je opening (en ten vroegste 6 maanden vóór je opening) moet je je aansluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
   

 • Federale overheidsdienst Economie
  De FOD Economie staat in voor de regulering en de coördinatie van de Belgische economie. 
   

 • Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)
  VLAIO is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Bekijk zeker ook hun subsidiedatabank om na te gaan welke subsidies je op weg kunnen helpen met je zaak. 
   

 • Douane en accijnzen
  Terwijl in de horeca de wetgeving over de gegiste en sterke dranken van toepassing is, gelden voor de alcoholverkoop via de detailhandel andere regels.
   

 • Nuttige brochures
  De dienst Economie heeft, voor jou als starter, een aantal nuttige brochures uitgebracht zoals: kernplan,  startersbrochure
   

 • VZW Centrum & Shopping Roeselare
  De vzw Shopping & Centrum Roeselare is het officiële orgaan van en voor alle winkels en horecazaken in Roeselare.

   

 • POM West-Vlaanderen
  POM West-Vlaanderen is een provinciaal agentschap met een hart voor de ondernemers. Samen met hun partners maken zevan West-Vlaanderen een provincie waar ondernemers kunnen groeien op een duurzame manier. 

   

 • Unizo
  Unizo is een ondernemersorganisatie. Hun leden genieten van actuele informatie, infosessies, cursussen, events en persoonlijke begeleiding.
   
 • Voka
  Vlaamse netwerk van Ondernemingen is een Vlaamse werkgeversorganisatie. Ze verdedigt de belangen van de Vlaamse ondernemers en versterkt hen met o.a. opleidingen en sessies.
   
 • Horeca Vlaanderen
  Dit horecanetwerk informeert horeca-uitbaters en komt op voor hun belangen. Als lid geniet je van ledenvoordelen, opleidingen, juridsche hulp en updates over de nieuwe wetgevingen.
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?