RUP Vander Stichele

Wat? 

Het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Vander Stichele wordt opgemaakt voor de uitbreiding van het bestaande autobedrijf ‘Vander Stichele’ op de hoek van de Meensesteenweg en de Grote Ring. Dit plan wordt opgemaakt als vervolg van een deels positief planologisch attest die de Stad aan dit bedrijf heeft verleend op 17 februari 2020. Dit planologisch attest maakte een uitbreiding van dit bedrijf mogelijk. Het herbevestigd agrarisch gebied, ingenomen door de bedrijfsuitbreiding, wordt met hetzelfde RUP gecompenseerd met een reststrook woongebied ten zuiden van de Kapelhoek.

Stand van zaken

Momenteel is de 6de fase opgestart betreffende de opmaak van dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan.
In deze fase wordt het ontwerp van dit Gemeentelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorgelegd aan een tweede participatieperiode (openbaar onderzoek).
Deze periode loopt van 3 mei 2024 tot en met 1 juli 2024.

Tijdens deze periode kan je dit ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan inkijken.
De volgende onderdelen van dit plan (besluitgrafisch plan deel 1, grafisch plan deel 2, plan bestaande toestand, stedenbouwkundige voorschriften, toelichtende nota, register plancompensaties site Vander Stichele en register plancompensaties t.h.v. 'Kapelhoek') kan je inkijken aan de balie van de dienst Omgeving in de Delaerestraat 41 te Roeselare (Retraitehuis).

Ook kan in deze periode een bezwaar of opmerking over het ontwerp worden overgemaakt aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro).

Wens je een bezwaar of opmerking over dit ontwerp in te dienen? Dit kan je overmaken tot en met 1 juli 2024 aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) op volgende manieren:

  • schriftelijk: Botermarkt 2, 8800 Roeselare;
  • digitaal: gecoro [at] roeselare.be;
  • tijdens de openingsuren overhandigen aan de balie van de dienst Omgeving, Delaerestraat 41, 8800 Roeselare.

Via deze link kan je een modelformulier downloaden dat je helpt bij het correct en volledig opstellen van jouw bezwaar/opmerking.

Wil je meer uitleg over dit ontwerp? Hiervoor kan je een afspraak maken via ruimtelijkeplanning [at] roeselare.be of via 051 26 23 10 (contactpersoon: Klaas Monkerhey).

Genomen stappen

  • Op 1 februari 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de startnota (deel 1 en deel 2) goed. Dit was de eerste stap in het opmaakproces van dit RUP.
  • Van 4 maart 2022 tot en met 2 mei 2022 vond de eerste participatieperiode plaats. Op 21 maart 2022 vond het participatiemoment plaats. Dit was de tweede stap in het opmaakproces van dit RUP. Tijdens deze fase kon de bevolking deze startnota raadplegen en een reactie overmaken aan de Stad.
  • Op 30 januari 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingnota goed. Dit was de derde stap in het opmaakproces van dit RUP. In deze scopingnota werden de ontvangen reacties en adviezen verwerkt die tijdens de participatieperiode werden ingediend.
  • Op 11 september 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp goed. Na dit besluit werd dit voorontwerp voorgelegd aan de betrokken adviesinstanties. 
  • Op 16 oktober 2023 ging een plenaire vergadering door over dit voorontwerp.
  • Op 25 maart 2024 stelde de gemeenteraad het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorlopig vast. Dit ontwerp bouwt verder op het voorontwerp dat is bijgewerkt aan de hand van de opmerkingen van de plenaire vergadering van 9 november 2023. 

Een bijhorende procesnota toont het verloop aan van de reeds genomen stappen.

Volgende stappen

Na de periode van het tweede participatiemoment wordt de 7de en laatste fase van de opmaak van dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgestart. In deze fase worden de tijdens het openbaar onderzoek ontvangen bezwaren en opmerkingen gebundeld en behandeld door de Gemeentelijke Commissie van Ruimtelijke Ordening (Gecoro). Ook kan deze Gecoro een eindadvies uitbrengen op dit dossier.  

Na het eindadvies van de Gecoro wordt dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor definitieve vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Na de definitieve vaststelling wordt het dossier overgemaakt aan de Provincie en het Departement Omgeving die dertig dagen schorsingsrecht heeft. In deze periode wordt door deze overheden nagegaan of dit dossier conform is met alle andere ruimtelijke beleidskaders. Na deze periode publiceert de Stad het besluit van de definitieve vaststelling van de gemeenteraad in het Belgisch Staatsblad. Veertien dagen na publicatie treedt dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Vander Stichele’ in werking. 

Situering bedrijf Van der Stichele
Situering bedrijf Vander Stichele

Situering bedrijf Van der Stichele
Compensatie ten zuiden van de Kapelhoek

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?