Stemmen via volmacht

Wat? 

Als je op de verkiezingsdag niet zelf kan stemmen, kan je iemand in jouw plaats een stem laten uitbrengen. In tegenstelling tot de vorige verkiezingen moet er geen attest meer bij de volmacht gevoegd worden, maar wordt er op volmachtformulier zelf geattesteerd. 

Er zijn drie verschillende volmachtformulieren.  Het volmachtformulier dat je moet gebruiken hangt af van je persoonlijke situatie.  

Personen die een volmacht geven omwille van verblijf in het buitenland zonder bewijsstukken (vakantie) en omwille van een activiteit als zelfstandige zullen wel nog een verklaring op eer moeten ondertekenen

De volmachtdrager zal eerst in zijn eigen bureau moeten stemmen en vervolgens in het bureau van de volmachtgever. Deze maatregel werd ingevoerd om fraude te bestrijden.

Wie kan volmacht geven aan wie? 

  • Een Belgische kiezer (18-jaar of ouder) kan een volmacht geven aan een andere Belgische kiezer (18-jaar of ouder) uit zijn kieskring.
  • Een minderjarige kiezer kan een volmacht geven aan een andere Belgische kiezer of een EU-kiezer uit de kieskring.
  • Een EU-burger kan een volmacht geven aan een andere Belgische kiezer of een EU-kiezer uit de kieskring.
Voorwaarden: 

Je kan een volmacht geven aan een andere kiezer naar keuze, maar:

  • Iemand kan slechts één volmacht krijgen.
  • Je kan geen volmacht geven aan een niet-Belgische kiezer. 
  • De volmachtkrijger moet op de verkiezingsdatum kunnen stemmen voor alle verkiezingen waarvoor je zelf stemgerechtigd bent.

Wanneer kan je een volmacht geven?

Een EU burger  of minderjarige kiezer kan niet op kandidaten voor de Kamer of het Vlaams Parlement stemmen. Bijgevolg kan een EU burger of minderjarige kiezer geen volmacht krijgen van een meerderjarige Belg. Een meerderjarige Belg kan wel een volmacht krijgen van een EU burger of minderjarige kiezer, aangezien hij/zij ook deelneemt aan de verkiezing voor het Europees Parlement.
 

Reden 

Wat heb je nodig?

Moet je langskomen op de dienst Burgerzaken?

Ziekte of handicap

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de arts is opgenomen.  Neen

Beroepsredenen (zowel binnen- als buitenland)

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de werkgever is opgenomen.  Neen

Zelfstandige activiteit 

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de dienst Burgerzaken (die dit kan middel van een verklaring op eer) is opgenomen.  Je kan het  volledig ingevulde en ondertekende volmachtformulier samen met de de volledig ingevulde en ondertekende verklaring op eer bezorgen aan de dienst Burgerzaken via burgerzaken [at] roeselare.be of fysiek na het maken van een afspraak.  Het volmachtformulier wordt vervolgens door de dienst Burgerzaken ondertekend en terugbezorgd. 

Vrijheidsbeneming (gevangenis, psychiatrische instelling ...)

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de betrokken instelling is opgenomen.  Neen

Geloofsovertuiging

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de organisator van de religieuze activiteit is opgenomen.  Neen

Studieredenen

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de onderwijsinstelling is opgenomen.  Neen

Verblijf in het buitenland

Een volledig ingevuld en ondertekend volmachtformulier waarin de bevestiging van de de dienst Burgerzaken (die dit kan doormiddel van voorgelegde bewijsstukken of een verklaring op eer) is opgenomen.  Je kan het  volledig ingevulde en ondertekende volmachtformulier samen met de de volledig ingevulde en ondertekende verklaring op eer bezorgen aan de dienst Burgerzaken via burgerzaken [at] roeselare.be of fysiek na het maken van een afspraak.  Het volmachtformulier wordt vervolgens door de dienst Burgerzaken ondertekend en terugbezorgd. 

 

Hoe? 

Zowel jijzelf als de persoon die in jouw plaats gaat stemmen, vullen het volmachtformulier in. 

Er zijn drie verschillende volmachtformulieren.  Het volmachtformulier dat je moet gebruiken hangt af van je persoonslijke situatie.  

Waar moet de volmachtkrijger stemmen?

De persoon die in jouw plaats gaat stemmen, moet dit in het stembureau van de volmachtgever doen. Dit kan dus betekenen dat deze persoon in twee stembureaus moet stemmen (het eigen stembureau en het stembureau van de volmachtgever).

Wat moet de volmachtkrijger meenemen?

De persoon die in jouw plaats gaat stemmen, geeft volgende documenten af aan de voorzitter van het stembureau:

  • Het ingevulde en ondertekende volmachtformulier
  • Jouw oproepingsbrief
  • Zijn/haar eigen oproepingsbrief
  • Zijn/haar eigen identiteitskaart
Uitzonderingen: 

Bewijs van verhindering

Als het op de dag van de verkiezingen onmogelijk is om je aan te melden op het stembureau en je wil geen volmacht geven, dan kan je een bewijs van verhindering afgeven aan het onthaal van het stadhuis of de voorzitter van het stembureau. Hieronder staat een overzicht van de verschillende situaties en wat er moet worden binnengebracht. De ontvangen documenten om de afwezigheid te staven worden na de verkiezingen aan de vrederechter bezorgd. 

Je bent ziek of om medische redenen niet in staat om te stemmen of er naartoe gebracht te worden

Oproepingsbrief + medisch attest

Studie

Oproepingsbrief + attest van de onderwijsinstelling

Je bent in het buitenland voor jouw beroep

Oproepingsbrief + attest van de werkgever

Je moet werken (in België)

Oproepingsbrief +  attest van de werkgever

Je bent in het buitenland om privé (toeristische) redenen

Oproepingsbrief + bewijs van verblijf in het buitenland (vb. reisreservatie op naam)

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?