Coronavaccinatie

Wat? 

De Belgische overheden werken volop aan een vaccinatiestrategie om de COVID-19-vaccinatie zo goed mogelijk te organiseren. Die strategie bepaalt o.a. de volgorde, locaties en hoe de hele logistieke operatie moet verlopen.

Op www.laatjevaccineren.be vind je meer informatie over de vaccinatiestrategie terug.

Expo Roeselare als vaccinatiecentrum

Roeselare, Ardooie, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden kozen samen voor één vaccinatiecentrum in de Expo Roeselare op site Schiervelde. Het centrum zal 8 tot 14 uren per dag open zijn en dit 7 dagen op 7. De inrichting, coördinatie en bemanning van het centrum wordt vorm gegeven samen met de evenementensector. Tenslotte werken de zes gemeenten ook een “vaccin mobiliteitsplan” uit zodat wie minder mobiel is, zich ook makkelijk naar de expo kan verplaatsen.

Wanneer de aanvoer van voldoende vaccins verzekerd is, kan deze locatie met twee tot zes vaccinatielijnen tot 1680 burgers per dag vaccineren. Indien nodig, is er een opschaling naar bijkomende lijnen mogelijk. In totaal zullen er zo’n 100.000 burgers in het vaccinatiecentrum op site Schiervelde gevaccineerd kunnen worden.

Help jij mee?

Naast infrastructuur en vaccins vormen medewerkers een grote uitdaging om het vaccinatiecentrum 12 uur per dag én 7 dagen op 7 te laten functioneren. Naast geschoold medisch personeel – waaronder verpleegkundigen en artsen – is er nood aan heel wat medewerkers voor uiteenlopende ondersteunende functies. 

Wanneer starten de vaccintaties?

Het vaccinatiecentrum zal klaar zijn op 1 februari. Na een testperiode van 2 weken is het dan operationeel op 15 februari, wanneer er wordt gestart met de vaccinatiefase 1b. Dat is de fase waarin de  65-plussers, de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en wie een essentieel beroep heeft (volgens richtlijnen van de hogere overheid) aan de beurt zijn.

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komt de rest van de bevolking aan de beurt.

Hoe verloopt de vaccinatie?

Je ontvangt een uitnodiging van de Vlaamse overheid om je vrijwillig te vaccineren, met vermelding van het vaccinatiecentrum waar je je dient aan te bieden.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Dit betekent dat op hetzelfde moment verschillende personen ingeënt kunnen worden, op voldoende afstand van elkaar.

Cocnreet in het vaccinatiecentrum

  1. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie.
  2. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. 
  3. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts. 

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?