Internationaal Beiaardfestival

Wat? 

De vzw Roeselaarse Klokkengilde (opgericht in 1987) staat tijdens het jaar garant voor de wekelijkse beiaardbespelingen op dinsdag van 11.30 u. tot 12.30 u. en op zaterdag van 14 u. tot 15 u. Zij zorgt ook voor de ontsluiting en uitbreiding van de collectie in de toren. Meer informatie over de Roeselaarse Klokkengilde kan je vinden op hun Facebookpagina.

Daarnaast vult de vieroktaafse beiaard van de St.-Michielskerk met haar 49 klokken de zomerse donderdagavonden van juli en augustus met frisse klanken i.h.k.v. het Internationaal Beiaardfestival. Zowel beiaardiers uit eigen land als uit het buitenland slaan er op los.

Is het je ooit al opgevallen dat er ieder kwartier een ander liedje speelt op de stadsbeiaard? De automatische beiaard is zo geprogrammeerd dat er per uur vier verschillende liedjes over de stadsdaken galmen. Iedere maand wisselt het repertorium, zodat er gedurende het hele jaar tientallen vrolijke wijsjes te horen zijn, van een Vlaams volkslied over een klassiek deuntje tot themaliedjes zoals een Sinterklaas- of kerstliedje. 

Historiek beiaard Sint-Michielstoren 

Het 16de-eeuwse klokkenspel in de hallentoren belandde rond 1630 in de Sint-Michielstoren en werd uitgebreid, tot men in 1864 besliste de beiaard te laten hergieten door Van Aerschodt. De klokkenreeks werd gekoppeld aan een pneumatisch klavier met pianotoetsen. Dit systeem werkte niet goed en uiteindelijk koos men voor het traditionele stokkenklavier. Dit klokkenspel werd in 1917 door de Duitse bezetter opgeëist.

Gieterij Marcel Michiels uit Doornik goot in 1939, net voor W.O.II, een nieuwe beiaard van 35 klokken voor de Sint-Michielstoren. In 1987 onderging de beiaard een grote renovatie, waarbij enkel de klokken behouden bleven. Alle andere onderdelen werden vervangen. De beiaard werd toen meteen met 12 Eijsbouts-klokken uitgebreid. In 1991-1992 kwamen daar nog eens twee grote klokken bij, zodat de beiaard sedertdien 49 klokken telt. 

In 2022 vertoonde het instrument dat hoog in de toren weer en wind moet trotseren heel wat slijtage. De klokkenstoel was op verschillende plaatsen alarmerend geoxideerd, de klepels waren afgeplat en de bedrading uitgesleten. Een renovatie was dus aan de orde, anders zou de beiaard in de komende tijd onbespeelbaar geworden zijn. De omvangrijke werken werden uitgevoerd in april-mei 2022. Daardoor konden de Roeselaarse stadsbeiaardiers een vijftal weken niet meer spelen op dinsdag en op zaterdag en zweeg zolang ook het automatisch speelwerk, dat zijn deuntjes ieder kwartier over de daken strooit.

Manueel klokkenluiden

De Roeselaarse Klokkengilde houdt het manuele klokluiden in ere, hoogst uitzonderlijk nog in Vlaanderen. Die traditie wordt enkel nog in Zogge (O.-L.-Vrouwkerk), Leuven (Keizersbergabdij) en Roeselare (Sint-Michielstoren) voortgezet. Het manueel klokkenluiden is erkend als Vlaams erfgoed en de Belgische beiaardcultuur is zelfs Unesco-werelderfgoed.

Beiaard:
Aantal klokken: 49
Totaal gewicht: 5.154 kg
Gewicht basklok: 890 kg
Transpositie: C-klaviertoon klinkt g1
Gieters: M. Michiels jr. (1939 – 35 klokken), Kon. Eijsbouts (1988,1991-1992 – 14 klokken)

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?