Kunst in Roeselare

Wat? 

De stad verzamelde doorheen de jaren via schenkingen of aankopen een grote collectie kunstwerken.

Heel wat werken van Roeselaarse kunstenaars kan je bekijken in het stadhuis (tot en met 2024 even niet, wegens de realisatie van het nieuwe stadhuis) en andere stedelijke openbare gebouwen. Enkele namen: Jules Lagae, Josué Dupon, Ferdinand Callebert, Gaston Vallaeys, Alfons Blomme, Médard Verburgh, Constant Lambrecht, Arthur Lambrecht, Isidoor Goddeeris, Geert Vanallemeersch, Kris Vercruysse, Wouter Deruytter, Erik Verberckt, Paul Deweerdt, Antoon Rooryck, …

In het straatbeeld krijg je dan weer het stille gezelschap van de beelden van Hugo Verriest, Albrecht Rodenbach, Guido Gezelle, Peegie, Marie-Louise Demeester, Cecilia Callebert, de Vrijwilliger, de Jongeling, ... en andere hedendaagse kunstwerken. Met een blik op het infoplaatje kom je te weten hoe het werk heet of wie het gemaakt heeft.

Maar voor de nieuwsgierige aagjes, voor iemand met interesse in kunst, voor leerlingen met een kunstopdracht, voor uitgezworven Roeselarenaars of familieleden, … is dit niet voldoende. Misschien vraag je je ook af welke betekenis achter bepaalde werken schuilt of ben je nieuwsgierig welk materiaal er werd gebruikt?

Begin 2022 werden meer dan vijftig kunstwerken opgenomen op een digitale kaart.

Na een druk op het icoontje op de kaart verschijnt een foto van het kunstwerk op die locatie en lees je alle info over het kunstwerk en de kunstenaar(s). Je kan ook een specifiek kunstwerk uit de alfabetische lijst kiezen en met één klik alle info over het werk terugvinden. Met deze tool kan je nu ook je eigen beeldenroute samenstellen en op kunstverkenning gaan in de stad!

Daarnaast kan je in de filialen van ARhus nog steeds de publicatie 'Kunstpatrimonium Stad Roeselare. Een inventaris van het kunstpatrimonium in het Roeselaarse stadhuis en straatbeeld’ uit 2003 raadplegen. Je leest er tekst en uitleg in over de op dat moment belangrijkste kunstwerken uit het stedelijk kunstpatrimonium.

Erfgoedapp

In de stad trekken gedenkplaten op gevels of herdenkingsmonumenten op pleinen misschien jouw aandacht. Dit is niet toevallig, want deze leggen bewust de link naar een stukje geschiedenis van onze stad. Wil je hierover meer info, dan download je gewoon de erfgoedapp. Zo kom je meteen alles te weten over historisch interessante gebeurtenissen of figuren. Boeiende informatie dus en misschien extra inspiratie of kennis voor quizvragen.

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?