Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste

Wat? 

Het stadsbestuur, geadviseerd door de Cultuur- en Erfgoedraad, reikt jaarlijks een Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste uit om het culturele leven in Roeselare aan te moedigen. In 2020 vond de feestzitting plaats op zaterdag 17 oktober in De Spil.

Cultuurtrofee

De Cultuurtrofee is bestemd voor een Roeselaarse persoon, vereniging, groep of instelling die een uitzonderlijke culturele prestatie geleverd heeft of die zich verdienstelijk gemaakt heeft op het culturele vlak.

Winnaar cultuurtrofee 2020

De Cultuurtrofee 2020, in de vorm van het schilderij ‘Le Corbusier’ van Olga Iakoubova, cursiste aan de SASK, werd uitgereikt aan vzw Collectief ‘De LINK’ voor hun Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’.    

Laureaat Cultuurtrofee 2020

Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’ is het handelsmerk waaronder vzw Collectief ‘De LINK’ culturele evenementen organiseert. De medewerkers durven veronderstellen dat ze hiermee cultuur in Roeselare hebben aangemoedigd.

Sinds de start van ‘Oekene Inviteert’ in 2009 werden 117 hoogstaande klassieke concerten door professionele musici georganiseerd. Alle concerten zijn bedoeld als benefiet voor het maatschappelijk dienstbetoon ‘De LINK‘, zijnde lokaal collectief huis-aan-huis vervoer op afroep met vrijwilligers. ‘Café Plancher’ is dan weer genieten van toneelvoorstellingen, lezingen, kleinkunstavonden, miniatuurtheater, …

Vzw Collectief ‘De LINK’ gaat, in samenwerking met de parochie en verenigingen, op een eigen manier de dialoog aan met het ‘cultureel religieus erfgoed’. Ze inviteert daartoe op geregelde tijdstippen dichters, musici en kunstenaars allerhande in het lokale pittoreske Sint-Martinuskerkje.

Stad Roeselare en de Cultuur- en Erfgoedraad motiveren laureaat Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’ van vzw Collectief ‘De LINK’ als volgt:

 • een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen ondernemingen in de privésector en de publieke socioculturele sector
 • een bruggenbouwer waar een vereniging erin slaagt om met nieuwe projecten gemeenschappen te bekoren
 • zet aan tot kruisbestuiving tussen mensen uit diverse geledingen: van jong tot oud en van nieuwsgierige cultuurliefhebber tot kenner van klassieke muziek
 • zet naast de klassieke muziek ook het cultureel erfgoed in de kijker

 

Ereteken voor Cultuurverdienste

Het Ereteken voor Cultuurverdienste wordt uitgereikt aan personen die zich minstens 25 jaar onafgebroken en vrijwillig hebben ingezet voor het culturele leven en dat in een Roeselaars(e) vereniging, gezelschap, orkest, koor of culturele instelling. Een persoon kan slechts één maal in zijn/haar culturele loopbaan het Ereteken voor Cultuurverdienste krijgen.

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2020

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2020

Tijdens de feestzitting in De Spil op 17 oktober 2020 kregen deze laureaten het ereteken. Proficiat aan allen!

 • Griet De Bruyne - 37 jaar lid Koninklijk Sint-Jozefskoor Roeselare

 • Ria Parmentier - 25 jaar lid en bestuurslid Theater ’t Souffleurke Rumbeke

 • Ann Vercruysse - 28 jaar lid Laudato si’     

 • Freddy Brabant - 55 jaar lid Koninklijke Harmonie Het Gildemuziek Roeselare

 • Luc Degryse - 51 jaar lid en bestuurslid GastroRSL 

 • Peter Patteeuw - 41 jaar lid en bestuurslid Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Rumbeke    

 • Filip Van Landeghem - meer dan 30 jaar lid en bestuurslid Midden West-Vlaamse Hobby Computer Club Roeselare

 • Jan Vanderschaeghe - 26 jaar bestuurslid VTB Kultuur Gezelle

 • Geert Vansteenkiste - 29 jaar lid en voorzitter Koninklijke Toneelgilde Volksveredeling

 • Jan Vergote - meer dan 25 jaar lid Theater ‘Vereenigde Vrienden’ Rumbeke-Roeselare

Hoe? 

Jaarlijks wordt aan alle Roeselaarse culturele verenigingen een oproep gedaan om kandidaturen in te dienen, voorzien van de nodige documentatie en/of argumentatie.

Criteria

De criteria en bepalingen voor het toekennen van de Cultuurtrofee en de Eretekens voor Cultuurverdienste vind je onderaan deze pagina. Je kan alle informatie ook krijgen bij het vrijetijdspunt. 

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?