De Tovertuin

Wat? 

Vanaf de geboorte geeft een kind signalen (lachen, wenen, ...) en heeft een kind behoefte aan veiligheid, erkenning, bevestiging, sociaal contact.
De eerste levensjaren van een kind zijn daarom heel belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

Voorwaarden: 

Ontmoetingsmoment voor ouders en hun kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Hoe? 

De Tovertuin ondersteunt ouders via spel om een band met hun kind te ontwikkelen.
De Tovertuin reikt handvaten aan om de behoeften van het kind te begrijpen en hier op in te spelen. De Tovertuin creëert een stimulerende omgeving voor jonge kinderen van 0-3 jaar vanuit de visie Reggio Emilia. Deze visie vertrekt vanuit drie pedagogen: het kind, de volwassene en de ruimte/materiaal.

 1. Het kind
  In de Tovertuin kunnen kinderen samen met ouders en andere kinderen spelenderwijs hun leefomgeving, interesses, ... ontdekken.
   
 2. De volwassene
  De Tovertuin creëert een ondersteunende omgeving voor de ouders. Ouders vinden er een antwoord op hun vragen rond spel en opvoeden. Samen met hun kind gaan ouders op ontdekkingstocht. De ontmoeting tussen ouders met jonge kinderen zorgt ervoor dat ouders hun ervaringen kunnen uitwisselen. Ouders ervaren hierdoor maatschappelijke participatie, sociale steun omdat ze gebruik kunnen maken van hun eigen ervaringen en krachten.
   
 3. Ruimte en materiaal
  In de Tovertuin ontdekken ouders hoe ze op een creatieve manier een stimulerende thuisomgeving kunnen creëren.

 

Waar & Wanneer?

 • Wekelijks ontmoetingsmoment op vaste locatie: Noordstraat 155 (ingang via achterkant speelotheek GOED) op donderdagvoormiddag tussen 8.30 u. en 11.30 u. 
 • Wekelijks ontmoetingsmoment in je buurt? Bekijk de flyer onderaan om te weten in welke buurt de Tovertuin plaatsvindt.

 

Het Project wordt ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met K&G, KomAf, t'Hope, CAW, Zorgbedrijf, GroepIntro, CAW Centraal West-Vlaanderen, Elim, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.