Zwerfkatten

Wat? 

Zie je een zwerfkat in je buurt? Wacht niet tot er kittens zijn. Meld de zwerfkat zo snel mogelijk aan de Stad via 1788.

Elk jaar dumpen mensen duizenden katten en kittens. Een zwerfkat kan in anderhalf jaar voor 36 nakomelingen zorgen. Zo vergroot het zwerfkattenprobleem. Dat betekent niet alleen overlast voor jou en je buren, ook de katten lijden eronder. Met je melding help je dus niet alleen jezelf en je buurt, maar ook de dieren.

Bekijk hier ook het filmpje van Lize & Aster en kom meer te weten over zwerfkatten.

 

Hoe? 

De dienst bezorgt de meldingen aan de vzw Dierenasiel Regio Roeselare die instaat voor de planning, coördinatie en uitvoering van de vangacties van zwerfkatten. De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie zal plaatsvinden, zodat eigen huiskatten kunnen binnen gehouden worden of een halsbandje kunnen omgedaan worden. De vangactie duurt meestal één week.

Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Ze worden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Daarna worden ze teruggeplaatst op dezelfde plaats waar ze gevangen zijn. Jonge kittens worden opgenomen in het dierenasiel voor herplaatsing.

Op bepaalde locaties in de stad staan voeder- en/of schuilhokjes voor zwerfkatten. Op die plaatsen is het enkel toegestaan aan zwerfkatbeheerders om er de katten te voederen.

Wil je zelf ook als vrijwilliger meehelpen aan het zwerfkattenplan binnen onze stad? Neem dan contact op met de dienst!

Zwerfkatten

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?