Fruitboomgaarden

Wat? 

Vroeger werden fruitboomgaarden aangelegd voor de opbrengst van het fruit. Nu hebben fruitboomgaarden meerdere doelen. Naast de opbrengst van fruit zijn fruitboomgaarden ook natuurgebeiden. Voor vele vogels is het fruit een belangrijke voedselbron en verschillende insecten profiteren van de bloeiende planten. Naar aanleiding hiervan besliste de stad om twee boomgaarden aan te leggen.

De hoogstamboomgaard op de Zilverberg:
Op de hoek van de Bergstraat en Babilliestraat werd in 2002 een hoogstamboomgaard aangelegd. In deze boomgaard vind je tot 95 verschillende fruitsoorten waaronder 39 verschillende soorten appels. Deze boomgaard maakt deel uit van het toekomstig Bergmolenbos.

De hoogstamboomgaard te Oekene:
In de Burgemeesterstraat is in 2007 een  kleinere hoogstamboomgaard aangelegd. In deze boomgaard staan 32 verschillende fruitsoorten. In 2015 is er ook een kort blotevoetenpad aangelegd.

Hoe? 

Beide boomgaarden worden beheerd via de principes van natuurbeheer. Het maaisel afkomstig van de weide wordt ter plaatse verwerkt in hooioppers en de snoeiafval wordt verwerkt in een takkenril. Deze locaties zijn de ideale schuilgelegenheid voor egels en allelei insecten.

Prijs? 

Beide fruitboomgaarden zijn vrij toegankelijk en je mag gerust een appel of peer plukken als je de boomgaarden bezoekt.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?