Park Van de Walle - Ontmoeten in een groene oase van rust

Wat? 

Park Van De Walle onderging vorig jaar een ware metamorfose. Door de vele aanpassingen is het opnieuw een groene, open en aangename ontmoetingsplaats voor haar bezoekers.

Voor het opmaken van het ontwerp, polste de stad bij de gebruikers van het park hoe zij vonden dat het park er in de toekomst moest uitzien. Uit die bevraging kwamen verschillende elementen naar voren die in het uiteindelijk ontwerp werden opgenomen. Het park werd ingericht met twee zones: de natuurzone en de cultuurzone.

De natuurzone

Park Van De Walle wordt gezien als een klein groen eiland, omgeven door het rondpunt Westlaan en Meensesteenweg. Het doel van de heraanleg was om de biodiversiteit en de structuurvariatie in het park te verhogen en waarbij de aanwezige fauna nog steeds haar gading kan blijven vinden.

Bestaande, waardevolle bomen zijn zoveel mogelijk behouden. Een aantal zieke bomen werden uit veiligheidsoverwegingen gerooid, maar ter compensatie plantten we nieuwe bomen aan.

De vijverrand is aangelegd in een strandprofiel zodat oeverplanten zich kunnen vestigen op verschillende dieptes. Dit zorgt voor een natuurlijke ontwikkeling. Om het water zoveel mogelijk op peil te houden, koos de stad voor kleimatten. Dit natuurlijk materiaal maakt de vijver waterdicht.

De cultuurzone

In het park staat ‘ontmoeten’ centraal. Stad Roeselare vindt het belangrijk dat de bezoeker hier tot rust kan komen en genieten van het park. De open vlakte die centraal in het park ligt, zorgt ervoor dat kinderen kunnen spelen en dat kleinere activiteiten in dit park een plaats krijgen. In het vernieuwde park zijn de paden toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zijn er comfortabele zitbanken voorzien.  

Door de positieve selectie op de bomen en het verwijderen van struiken, kreeg het park ook een open sfeer en ontstaat er een spel van licht en schaduw.