Maatregelen i.v.m. horeca en handelaars

Wat? 

De dienst Economie blijft beschikbaar voor al jullie vragen en zal jullie de volgende periode zo goed als mogelijk informeren.

Informatie over Federale en Vlaamse maatregelen

Ondersteunende maatregelen voor handelaars/ondernemers

Lees hier de uitleg van Provinciegouverneur De Caluwé. Hij geeft meer informatie over de maatregelen in de provincie.

Voor specifieke vragen i.v.m. horeca kan je steeds terecht bij Horeca Vlaanderen. Ter ondersteuning van de initiatieven rond take-away en levering, stelt het FAVV dat "gedurende de duur van de maatregelen geen enkele aanvraag tot registratie van deze nieuwe activiteiten nodig is".

Hinderpremie per vestiging bij verplichte sluiting

Ondertussen is het mogelijk de hinderpremie aan te vragen. Sedert vrijdag 27 maart staat de aanvraaglink open. Rechts midden het roze vakje. Als het even overbelast is, probeer het later opnieuw. Je kan de Vlaamse premie enkel krijgen in geval van verplichte sluiting van je fysieke locatie. Lees ook hier de meest gestelde vragen over sluiting van winkels en handelszaken.

Verschillende organisaties bundelen nuttige informatie voor ondernemers. Ben je horecaondernemer? Voor jouw sector vind je heel wat informatie terug op de website Horeca Vlaanderen. Ook VOKA maakte een handige pagina met vragen en antwoorden over de coronamaatregelen.

Eenmalige compensatiepremie voor ondernemers met zwaar omzetverlies


Voor wie?
Ondernemingen die niet verplicht moe(s)ten sluiten ten gevolge van de federale coronamaatregelen, maar die wel een groot omzetverlies lijden.

 • evenementensector
 • freelancers
 • (para)medische beroepen (kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen, logopedisten, …)
 • dierenpensions
 • landbouwsector
 • dienstenleveranciers
 • gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels
 • schilders
 • loodgieters
 • ...


Wat?
De eenmalige compensatiepremie bedraagt 3.000 euro (1.500 euro voor zelfstandigen in bijberoep met beperkt inkomen)

Voorwaarden
Lees hier de concrete voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze compensatiepremie.

Hoe?
Het is nog niet mogelijk om aanvragen in te dienen. Dit zal binnenkort kunnen via een online toepassing van VLAIO. De praktische modaliteiten moeten nog verder uitgewerkt worden.

Overbruggingsrecht, maandvergoeding voor zelfstandigen die genoodzaakt zijn hun zaak te sluiten

Let op: Dit is ondertussen versoepeld. Kan ook wanneer je door het coronavirus je activiteiten minstens zeven dagen onderbreekt, omwille van te weinig klanten of uit voorzorg.

Fiscale maatregelen

Ondernemingen die financiële moeilijkheden ondervinden kunnen steunmaatregelen aanvragen bij de FOD Financiën (bedrijfsvoorheffing, btw, personenbelasting, vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting)

Contacteer bij verdere vragen je fiscalist/boekhouder.

Sociale bijdrage zelfstandige

Je kan uitstel, vermindering of vrijstelling vragen.

Tijdelijke werkloosheid voor uw werknemers wegens overmacht

De regering kondigde nieuwe spelregels aan voor de tijdelijke werkloosheid. Het verschil tussen een gedeeltelijke en volledige sluiting vervalt. De procedure wordt ook vereenvoudigd en werknemers die onder de zogenaamde 'coronaprocedure' vallen krijgen een extra vergoeding.

Periode van seizoensarbeid wordt verdubbeld

De periode voor seizoensarbeid wordt verdubbeld. Zo kunnen seizoenarbeiders hier blijven, wat nodig is voor de opstart van land- en tuinbouwbedrijven. Normaal gezien zouden veel buitenlandse arbeiders nu terug naar hun thuisland moeten gaan, omdat hun contract van 65 dagen afloopt.

Afbetalingsplan sociale werkgeversbijdragen voor zowel het 1ste als het 2de kwartaal 2020

Aflossingen: praat met je bank!

Om te vermijden dat bedrijven in grote betalingsmoeilijkheden komen, bereikten de overheid en de banksector een akkoord over de betaling van kredieten en nieuwe kredieten.

Huur je een pand?

Tip: Praat me je verhuurder en maak eventueel redelijke huurafspraken voor huidige en misschien zelfs volgende maanden.

Aanvullende maatregelen door Stad Roeselare

Uitstel van betaling en kwijtschelding retributies

De Stad voorziet uitstel van betaling voor:

 • belasting op verspreiding reclamedrukwerk
 • belasting op taxi's
   

De Stad heft gedurende deze coronaperiode volgende zaken op:

 • belasting op de inname openbaar domein
 • de standrechten op de markten

De terrassentaks wordt opgeheven voor 2020. Daarnaast zijn er nog andere maatregelen om de horeca te steunen:

 • De Stad zal via promotionele middelen en haar communicatiekanalen de genomen horeca- en handelsinitiatieven mee op de kaart zetten. We zorgen ook voor actualisering van het bestaande horecaoverleg.
 • Het openbaar domein wordt gratis ter beschikking gesteld voor het organiseren van afhaalpunten.

Initiatieven van lokale handelaars

Stad Roeselare geeft handelaars #VANRSL de mogelijkheid om hun initiatieven tijdens de coronamaatregelen bekend te maken op onze website. Bekijk hier de lijst met handelaars waar je nog kan bestellen (via webshop, social media, telefoon of e-mail).

Staat jouw zaak nog niet in de lijst? Vul snel het formulier in!

Investeringsfonds

Een investeringsfonds van 500.000 euro wordt opgericht. Dit Roeselaars investeringsfonds is vooral voorzien om collectieve gemeenschappelijke economische acties te organiseren en te ondersteunen vanuit het vernieuwde horecaplatform en handelaars zelf (bv. publiciteitsacties, een systeem van spaar-/horecabonnen, heropeningsfestiviteiten in het centrum en deelgemeenten, compensatie van standgelden voor activiteiten,…). Dit kan hen helpen om een vlottere doorstart te maken na deze moeilijke periode.

Het spreekt voor zich dat Stad Roeselare na deze Coronaperiode alles zal doen om de economie verder te ondersteunen. De Stad zal alle lokale initiatieven bundelen die steun kunnen bieden aan de economische heropleving. Na de crisis zullen alle betrokken lokale horeca/handelaars (centrum en deelgemeenten) betrokken worden in allerlei uit te werken heropeningsfestiviteiten waar handelaar en burger direct bij betrokken worden.

Gratis affiches en vloerstickers met advies voor jouw klanten

Blijf jij als handelaar open en wil je dat de bezoekers zich goed mogelijk aan de richtlijnen houden?

 • We maakten een affiche die je hier kan downloaden.
 • We ontwikkelden in samenwerking met Quickletter ook gratis vloerstickers die de gewenste afstand tussen je klanten moet aangeven

Als handelaar kan je de vloerstickers en de affiches gratis afhalen bij de bewaker aan de ingang van het stadhuis (Botermarkt 2, 8800 Roeselare). Het stadhuis zelf is gesloten voor vrije inloop, maar spreek gerust de bewaker of gemeenschapswacht aan en hij zal je de affiches en stickers kunnen afgeven. Dit tijdens de weekdagen en tussen 8.30 u. en 12 u. 's morgens.

Andere platformen die ondersteuning bieden aan horeca

Steun de horeca

Er is een horecaplatform steundehoreca.be, opgericht door een Roeselaars bedrijf, digital agency 'Your Mind Our Work'. Het gratis platform stelt horecazaken in de mogelijkheid om thuislevering en/of afhaling te organiseren en te groeperen. 

Too good To Go

Too Good To Go wil zijn lokale handelaren ondersteunen nu ze het het hardst nodig hebben. Daarom maken we het uitzonderlijk en tijdelijk mogelijk om een afhaalmaaltijd te bestellen. Ontdek alle zaken die meedoen met deze actie in de app. Je vindt ze makkelijk door "WeCare" te typen in de zoekfunctie.

x
Kan ik je helpen?