Cybercriminaliteit

Wat? 

Een vreemde mail of verdacht bericht ontvangen? Dit kan wel eens het werk zijn van criminelen die op zoek zijn naar jouw wachtwoorden, pincode of zelfs jouw computer willen blokkeren. Cybercriminelen maken namelijk gebruik van elektronica en internet om frauduleuze handelingen uit te voeren.

Meer info over de verschillende soorten cybercriminaliteit en 10 tips om jezelf beter te beschermen in de digitale wereld kan je terugvinden in deze infofolder over veilig internetten.

Toch slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, doe dan zeker aangifte bij de politie. Maak hiervoor een afspraak via www.politiezoneriho.be of 051 26 26 20. Een verdachte sms of e-mail kan je ook steeds melden bij verdacht [at] safeonweb.be

Educatief aanbod voor scholen

  • PZ RIHO ontwikkelde voor scholen een educatief aanbod rond cybercriminaliteit voor 4de leerjaar tot 6de middelbaar. Dit educatieve aanbod werkt rond volgende thema’s: sexting, veilig internetten, wachtwoorden, belangrijke telefoonnummers, sociale media, cyberpesten…
  • Cybergame-mat: levensgroot ganzenbord spel waarbij de kinderen op een leerrijke manier de gevaren van het internet leren kennen door middel van vragen op te lossen.
  • Cyberquiz via Kahoot: kinderen lossen vragen op via eigen GSM of laptop school.
     

Meer info over het educatief aanbod van PZ RIHO kan je verkrijgen via pz.riho.meldpuntscholen [at] police.belgium.eu

Op zoek naar meer info over veilig internetten?

Op 7 september organiseert ARhus “Tournée digitale: Dag van de (digitale) Geletterdheid” om jouw informatievaardigheden en mediawijs helemaal up-to-date te houden in onze digitale wereld. Een van de centrale thema’s die dag is verantwoord en veiligheid digitaal. Wapen je tegen internetcriminelen dankzij een korte infosessie van een expert of ontdek via een van de workshops hoe je Artificiële Intelligentie tegenkomt in het dagelijks leven.

 Meer info over Tournée digitale.

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?