Elk Telt: lokaal sociaal beleid

Wat? 

Het (decreet) lokaal sociaal beleid (2004) wil de toegang van elke burger tot de economische, sociale en culturele grondrechten waarborgen. Het gaat onder meer om het recht op menswaardig leven, arbeid, onderwijs en kwaliteitsvolle huisvesting. Om zulke punten te realiseren is zowel voor het lokaal bestuur, de derde actoren als voor de burger een belangrijke taak weggelegd. Het is dan ook van groot belang dat al de private welzijnsorganisaties goed samenwerken en het aanbod zowel op elkaar als op de behoeften van de bevolking afstemmen.

Elk Telt

In Roeselare vertaalt dit beleid zich concreet in ElkTelt. Iedereen telt mee. Of je nu kansen geeft of grijpt. Samen met jou groeit een warm Roeselare. Meer info? Stuur een mail naar beleidsontwikkelingmen [at] roeselare.be.

Projectsubsidies

Elk Telt biedt ondersteuning aan sociale projecten die gelijke kansen bevorderen in Roeselare, in de vorm van subsidies.

Netwerkmomenten

Wil je aansluiten bij het netwerk en de uitnodigingen ontvangen voor de netwerkmomenten en werkgoepen? Abonneer je hier op updates over Elk Telt.

Dit zijn de geplande netwerkmomenten voor het Elk Telt netwerk.

 • Bezoeken bij welzijnsorganisaties op 14, 15 en 17 november
 • Netwerkmoment Elk Telt | vrijdag 18 november om 8.20 u. in het Welzijnshuis

Je kan tijdens het netwerkmoment deze workshops volgen:

 • Hoe gaan zorginstellingen om met gezonde voeding? (duurtijd 1 uur)
  Zorgbedrijf Motena levert vanuit de werking KOTEE dagelijks 450 maaltijden aan huis bij klanten uit Roeselare en omliggende gemeenten. Om de maaltijden zo gezond mogelijk aan te bieden werden verschillende trajecten doorlopen. Ook het softwaresysteem werd volledig aangepast om tegemoet te komen aan de noden van iedere individuele klant. Het leveringsmoment dient ook als contactmoment waarbij extra aandacht gaat naar sociale factoren zoals eenzaamheid. Kotee bekijkt dan de mogelijkheid om samen te eten of bijvoorbeeld in te zetten op problemen zoals ondervoeding. Laurens Deboeuf (adjunct-directeur Kotee) komt met veel enthousiasme de werkwijze, filosofie en aanpak naar specifieke doelgroepen toelichten.
 • Methodieken gezonde voeding (duurtijd 1 uur)
  Ons eetgedrag wordt door verschillende factoren bepaald: wat je weet en kunt, wat je motiveert, en ook de omgeving waarin je je bevindt. Tijdens deze workshop neemt Lien Vandenberghe van Logo Midden-West-Vlaanderen je mee op een trip door materialen en methodieken die een gezond eetgedrag stimuleren. Zowel binnen de eigen organisatie, als in he twerkveld met doelgroepen of in de klas met leerlingen. Zo passeren onder andere Kleurrijk Gezond, Oog voor Lekkers, Gezond Vergaderen, Gezonde Kinderopvang etc. de revue.
 • 4 x 5 tips van onze brugfiguren in het onderwijs (duurtijd 2 uur)
  In 2017 ging de eerste brugfiguur van start in Roeselare. Intussen zijn er vier brugfiguren aan het werk in de Roeselaarse basisscholen. Wat hebben we geleerd in die vijf jaar? De brugfiguren komen vertellen over hun praktijkervaringen. Soms grappig, soms hard, maar steeds een idee, verhaal of advies dat aan de ribben houdt. Kom genieten en bijleren van hun 'vertelsels'. Stel vragen, reflecteer mee en bekijk wat bruikbaar kan zijn in jouw school of organisatie.
 • Letterbufetten: hoe gezonde voeding kan zorgen voor een heldere communicatie (duurtijd 2 uur)
  ART 27 vzw lanceerde met deze methodiek kansen om op een informele manier en in een veilige omgeving oefenmogelijkheden Nederlands aan te bieden. Het Letterbuffet is een unieke manier om te genieten van de kookkunst van anderstalige volwassenen en tegelijk de kennis van het Nederlands te vergroten. Zin om zelf aan de slag te gaan? Dan begeleid FMDO je met plezier tijdens het Letterbuffet in de keuken van RSL Op Post. Opgelet, in deze workshop ga je effectief zelf koken!

 

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?