Zwerfkatten

Wat? 

Elk jaar dumpen mensen duizenden katten en kittens. 1 zwerfkat kan in anderhalf jaar voor 36 nakomelingen zorgen. Dat betekent niet alleen overlast voor jou en je buren, ook de katten lijden eronder. Zwerfkatten hebben een ellendig leven vol gevaar, honger, dorst en ze lijden ook aan diverse ziektes.

Het is dus absoluut nodig om het aantal zwerfkatten te verminderen.

Diervriendelijk zwerfkattenbeleid

De stad heeft een diervriendelijk zwerfkattenbeleid uitgewerkt, met gerichte vangacties en voedervrijwilligers.

Jij kan je steentje bijdragen door zwerfkatten te melden aan de stad via 1788. Dan kunnen we samen met het dierenasiel op de juiste plaatsen vangacties organiseren.

Hoe herken je een zwerfkat?

Vraag altijd eerst na bij buren of zij weet hebben van wie de kat kan zijn. 

Heeft de kat een 'knip' in de oor? Dit is een teken dat de zwerfkat reeds werd behandeld (gecastreerd / gesteriliseerd) door de gemeente en terug werd uitgezet. Deze hoeven niet meer aangegeven te worden.

Kenmerken van een zwerfkat:

  • De vacht ziet er niet verzorgd uit.
  • De kat gedraagt zicht schuw en verwilderd.
  • Je ziet de kat zowel overdag als 's nachts opduiken. De kat heeft dus geen huis waar hij/zij overnacht.

Vangacties

We verwittigen de buurt altijd voor we een vangactie organiseren. Samen met het dierenasiel Regio Roeselare vangen we katten met speciale vangkooien.

De gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht. Daar krijgen ze een gezondheidsonderzoek. Wanneer ze gezond zijn, worden ze gesteriliseerd of gecastreerd en behandeld op vlooien, oormijt, teken, ... Ze krijgen ook een knip in hun oor, zo zijn ze herkenbaar.

Het Dierenasiel bekijkt in samenspraak met de dierenarts of de kat ter adoptie kan gesteld worden of niet.

  • Kittens en vroegere huiskatten zijn tam te maken katten. Deze gaan naar het dierenasiel.
  • Verwilderde katten zijn moeilijk tam te maken en worden teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. Hoe sneller, hoe beter, want anders is zijn/haar territorium ingenomen door een andere kat.

Voedervrijwilligers

Wanneer we op een plaats heel wat teruggeplaatste zwerfkatten hebben die zich groeperen, spreken we van koloniekatten. De Stad neemt haar verantwoordelijkheid op voor deze dieren. 

Volgens het politiereglement is het voederen van zwerfkatten verboden. Een aantal vrijwilligers kregen groen licht om op welbepaalde locaties de koloniekatten te gaan voederen. Door zwerfkatten te gaan bijvoederen op uitgekozen plekken, kunnen we ze beter in kaart brengen en controleren.

Wil je zelf ook als voedervrijwilliger meehelpen? Via het vrijwilligersplatform Roeselare Vrijwilligt kan je jezelf kandidaat stellen voor de vrijwilligersvacature 'Zwerfkatbeheerder #VANRSL'.

 

Bijlagen: 
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?