Hulp bij amfibieëntrek

20 Februari 2023

Amfibieën komen momenteel weer uit hun winterslaap. Daarna gaan kikkers, padden en salamanders op zoek naar een maatje en een geschikte poel om zich voort te planten. 

Op wegen die de trekroutes van deze amfibieën dwarsen, sterven soms veel dieren. Om de sterfte te beperken, organiseren vele vrijwilligers sinds jaar en dag overzetacties. Op gekende oversteekplaatsen worden langs de berm schermen met emmers geplaatst. Op die manier stranden de dieren in de emmer en kunnen ze niet zelf oversteken. Door vrijwilligers worden ze elke ochtend en avond aan de andere kant van de weg gezet, waar ze hun weg verder kunnen zetten. 

Paddenoverzetacties zijn al lang een traditie in Roeselare. Elk jaar kunnen we daarbij rekenen op de hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers met een hart voor deze bijzondere beestjes/. 

Ook jij kan ons nog verder helpen ... 

  • We zijn nog op zoek naar extra vrijwilligers die kunnen helpen bij de overzetacties. Van zodra de schermen geplaatst worden, zijn dagelijkse controles nodig om de dieren over te zetten. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar 1788 [at] roeselare.be!
  • Ken jij in je buurt een plaats waar er veel trek is door amfibieën of waar er veel diertjes doodgereden worden? Laat het ons weten via 1788 [at] roeselare.be
  • Tot slot kunnen we helaas niet overal schermen plaatsen. Daarom vragen we aan iedereen een aangepaste snelheid uit respect voor de trekkende amfibieën, zeker op locaties waar de kans groot is dat ze de weg dwarsen.  
  • Paddenoverzet
Toon vergrote weergave in een popup (Paddenoverzet)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?