Roeselare zorg(t) voor minder voedselverspilling!

20 Februari 2024

 

WZC Sint-Henricus, WZC De Hovenier en AZ Delta redden samen 34.500 kg. voedsel in één jaar tijd. Daarmee haalden ze hun doelstelling voor afvalreductie!  

Voedselverspilling is een absurd probleem, zoveel is zeker. In grootkeukens belandt gemiddeld een derde van het bereide eten in de vuilbak. Dat het haalbaar is om daar verandering in te brengen, werd bewezen door de twee zorgcentra en AZ Delta in Roeselare samen met FoodWIN. Zij zijn erin geslaagd om 34.500 kg voedsel te redden in een jaar tijd en besparen zo ruim 70.000 euro. De vooropgestelde ambitie om 30% minder te verspillen is behaald!  

Hoe zijn zij hierin geslaagd? Door aan de hand van een meting gericht op zoek te gaan naar de knelpunten in de organisatie. Daarbij werden zij ondersteund door FoodWIN, een vzw die verschillende voedingsactoren in de keten ondersteunt om voedselverspilling te reduceren in België. FoodWIN faciliteerde het proces in Roeselare en zorgde ervoor dat er een helder actieplan op tafel lag. Maar het waren de woonzorgcentra en het ziekenhuis zelf die deze omzetten in de praktijk en het traject deden slagen!  

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen, Gemeente voor de Toekomst en Bond Beter Leefmilieu.

Lees meer artikels over:

  • kok roert in een grote ketel in een grootkeuken
Toon vergrote weergave in een popup (kok roert in een grote ketel in een grootkeuken)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?