Stad Roeselare bedeelt geen kippen meer

19 Januari 2023

De jaarlijkse kippenbedeling, waarbij inwoners van Roeselare aan een voordelig tarief jonge legkippen konden aankopen, mag niet meer doorgaan door een gewijzigde dierenwelzijnswetgeving.

20 jaar op rij organiseerde de Stad Roeselare een kippenbedeling. Deze actie had als doelstelling om huishoudelijk afval te beperken. Restjes van de tafel en andere overschotten konden aan de kippen gevoederd worden. Deze etensresten mogen meestal niet in de compostbak (brood, gekookte etensresten, …) en zo werden ze toch uit de restafvalzak gehouden. Zo zorgt een kip jaarlijks voor aanzienlijk minder restafval voor een gezin.

De gewijzigde dierenwelzijnswetgeving bepaalt echter dat dieren niet langer met subsidies of aan kortingsprijzen verkocht mogen worden. Met deze nieuwe wetgeving wil men vermijden dat mensen omwille van het verminderd tarief (extra) dieren aankopen die dan uiteindelijk onvoldoende verzorgd of onderhouden worden.

Vanaf dit jaar gaat de kippenbedeling niet meer door en is het bijgevolg niet meer mogelijk om kippen te reserveren.

Wil je toch graag kippen?

Richt je dan tot dierenspeciaalzaken om kippen aan te kopen. Hou zeker ook de acties van afvalintercommunale MIROM in de gaten. Zij zetten dit voorjaar weer enkele leuke initiatieven op poten.

Er vindt een wedstrijd plaats waarbij je een Start-to kip-pakket kan winnen, je kan deelnemen aan een infosessie ‘Kippen houden’ én er is de tweede verkiezing van ‘De knapste kip’.

Meer info op www.mirom.be

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?