Stad Roeselare lanceert Architectuurprijs Roeselare

9 Februari 2024

Stad Roeselare lanceert de Architectuurprijs Roeselare, een initiatief dat uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de stad in de kijker zet. Dit voorjaar gaat een eerste editie van start; inschrijven kan tot en met 14 april 2024. 

De Architectuurprijs van Roeselare zal elke drie jaar uitgereikt worden en een breed scala aan projecten, van residentiële en commerciële gebouwen tot openbare ruimten en herbestemmingen belichten. 

Twee categorieën.  

Een deskundige jury selecteert winnaars binnen twee categorieën: 

 • Prijs voor de beste kleine interventie (projecten op een perceel < 1500 m²). Het gaat om gebouwen, verbouwingen of landschappelijke ingrepen die dankzij een intelligent plan het juiste antwoord bieden op de uitdagingen van het hedendaagse Roeselare. 

 • Prijs voor de beste grootschalige ingreep. Dat zijn projecten die door hun volume, programma of ambitie de stad hertekenen, er een nieuw gezicht aan geven of een blijvende impact hebben op de kwaliteit en de beleving van de onmiddellijke omgeving. 

 

De criteria voor deze Architectuurprijs gaan verder dan esthetiek alleen. Projecten worden beoordeeld op hun vermogen om harmonieus te integreren in de stedelijke omgeving, bij te dragen aan gemeenschapsversterking en innovatieve oplossingen te bieden voor hedendaagse stedelijke uitdagingen.  

Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs voor beide categorieën. Hoewel er geen geldprijs is, ontvangen winnaars een uniek aandenken.  

Reglement 

 • Projecten moeten gerealiseerd zijn op grondgebied Roeselare. Ze moeten voorlopig of definitief opgeleverd zijn tussen 1 januari 2018 en 31 januari 2024. 

 • Elk bouwwerk kan meedingen naar de prijs. Woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand: alle functies komen in aanmerking. Ook bruggen, pleinen, parken of landschappelijke projecten komen in aanmerking.  

 • Naast nieuwbouw kunnen ook renovaties, herbestemmingen, tijdelijke invullingen of ruimtelijke installaties worden ingediend. 

 • Een project kan in slechts één categorie worden ingediend.  

 

Hoe deelnemen?  

Stuur alle relevante projectinformatie uiterlijk op 14 april 2024 naar kwaliteitskamer [at] roeselare.be met vermelding “Architectuurprijs 2024”. Dit omvat: 

 • Algemene projectgegevens zoals naam van het project en de locatie, datum van oplevering en de categorie waarvoor je indient. Vermeld ook de contactgegevens van (1) inzender dossier, (2) bouwheer/opdrachtgever en (3) opdrachthouder/ontwerper.  

 • Beschrijving van het project (+ 2.500 lettertekens incl. spaties): voorgeschiedenis, context, uitgangspunten, concept, ontwerpideeën, budget en eventuele bijzonderheden. Situeringsplan op topografische ondergrond.  

 • Ontwerpplan van het volledige project. 

 • Relevante ontwerptekeningen (detail, dwarsdoorsnede, profiel, 3D-simulatie, concepttekeningen, …) 

 • Maximum 10 foto’s van het project met zicht op de situatie voor en na de realisatie.   

 

In mei wordt de shortlist bekend gemaakt en kunnen inwoners van Roeselare stemmen voor de publieksprijs. Op een event in juni worden de winnaars bekend gemaakt. 

 

Toelatingsvoorwaarden

Lees meer artikels over:

 • bouwplan, bouwblokjes, groenvoorziening
Toon vergrote weergave in een popup (bouwplan, bouwblokjes, groenvoorziening)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?