Stad Roeselare ondersteunt bij energiezuinige renovatie

5 april 2022

Renovatie houdt meer in dan het verfraaien van je woning. Het draagt bij tot kwalitatiever en duurzamer leven en is zowel op korte als langere termijn voordelig voor jouw portemonnee. Met de klimaatverandering en energieprijzen die letterlijk de pan uit rijzen, is het moment er meer dan ooit om even stil te staan bij de huidige staat van jouw woning. De Stad Roeselare wil hierbij alvast een handje helpen en werkte een pakket aan diverse maatregelen uit om haar inwoners maximaal te kunnen ondersteunen bij hun renovatieproject.

Zo zal de Stad in een viertal wijken bekijken wat mogelijk is rond collectieve renovatietrajecten, dit zijn de Energiewijken #VANRSL. En specifiek voor deze buurten werden twee premies uitgewerkt, met extra aandacht voor huiseigenaars in kwetsbare situaties.

1. Prefinanciering van de Vlaamse renovatiepremie

Voor bepaalde renovatiewerken en energiezuinige ingrepen voorzien Vlaanderen en Fluvius premies om mensen financieel te ondersteunen.

Dat betekent dat de Stad het premiebedrag dat je normaal pas na een 10 tot 12-tal maanden zou ontvangen van Vlaanderen, voor jou voorschiet. Op basis van offertes voor de door jou geplande werken wordt berekend hoeveel jouw premie zou bedragen. Zo krijg je meteen een duidelijke indicatie van hoeveel eigen middelen je nog moet voorzien om de werken te kunnen uitvoeren.

De prefinanciering van de Vlaamse Renovatiepremie vraag je aan bij de Dienst Wonen van de Stad Roeselare en is van toepassing op de vier projectgebieden Verzonken Kasteel, Rumbeke, Sint-Jozef en Krottegem.

2. Verbeteringspremie voor een private huurwoning

Ook de woningkwaliteit van huurwoningen wil de Stad opkrikken maar mét behoud van de betaalbaarheid van de huurwoning en een verlaging van de energiefactuur voor de huurders.

Voor verhuurders voorziet Fluvius enkele kleine premies voor energiebesparende werken. Wie niet verhuurt via een sociaal verhuurkantoor, kan ook genieten van een Vlaamse renovatiepremie.

Om de verhuurders extra te ondersteunen, voorziet de Stad Roeselare sinds 1 januari  een stedelijke premie tot maximum 4000 euro voor de bestrijding van vochtproblemen, ingrijpende gevelwerken, het vernieuwen van buitenschrijnwerk en buitendeuren, dakwerken van het hoofdgebouw en/of de bestaande aanbouw van de woning, verbeteringswerken aan de verwarming en grondige elektriciteitswerken.

Ook deze verbeteringspremie voor private huurwoningen kan worden aangevraagd bij de Dienst Wonen van de Stad Roeselare en is van toepassing op de vier projectgebieden Verzonken Kasteel, Rumbeke, Sint-Jozef en Krottegem.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?