Tweede Internationaal poëzietreffen

22 november 2022

Tweede Internationaal poëzietreffen brengt ode aan de weerbaarheid van mens en natuur. 

In 2021 stelde Stad Roeselare Edward Hoornaert aan als volwassen stadsdichter voor een periode van enkele jaren. In zijn opdracht als stadsdichter wordt Edward Hoornaert ondersteund door Obsidiaan, een literaire vereniging en dichterscollectief dat zowel het poëzienetwerk rond de stadsdichter verder uitbouwt als de stadsdichter begeleidt bij zijn creatief en artistiek project. De samenwerking vindt zijn bekroning in een jaarlijks netwerkmoment voor Nederlandstalige dichters in het Klein Seminarie. 

Tijdens het publieksmoment komende zondag (27/11/2022) lezen 18 dichters hun gedicht voor. De presentatie is in handen van stadsdichter Edward Hoornaert en Benedikte Crombez, leerkracht Woord van STAP. Voor de muzikale toets zorgt de muziekband Meander. Afspraak zondag 27 november 2022 om 16.30 u. in de Augustijnenkerk van het Klein Seminarie, Zuidstraat 25, Roeselare. 

Door schepen van cultuur Mieke Vanbrussel krijgen de dichters een gouden Gezellepen overhandigd. 

Deze 18 internationale dichters werden door stadsdichter #VANRSL Edward Hoornaert uitgenodigd: 

Laura Accerboni (ITA) / Geert Jan Beeckman (BE) / Rosa Berbel (SPA) / Maxime Coton (BE) / Moya De Feyter (BE) / Hamide Doğan (NL) / Christine Guinard (FRA) / Peter Holvoet-Hanssen (BE) / Tijl Nuyts (BE) / Paul Rigolle (BE) / Arnoud Rigter (NL) / Steven Van Der Heyden (BE) / Ann Van Dessel (BE) / Shari Van Goethem (BE) / Wim Vandeleene (BE) / Reinout Verbeke (BE) / Martje Wijers (NL). 

Ze lieten zich allen inspireren door het gedicht ‘Buigen of bersten’ van Guido Gezelle : een pleidooi voor de weerstand en de veerkracht van bomen en mensen.  

In navolging van Gezelle bieden de dichters elk op hun manier weerstand aan de klimaatcrisis. Ze bezingen wat verloren dreigt te gaan, stellen kaalslag aan de kaak, schrijven recepten voor een beter leefmilieu voor, geven een stem aan het weerloze. Hun gedichten zijn een oproep tot buigzaamheid. Het tweede internationaal trefmoment Roes de luxe is een ode aan de weerbaarheid van mens en natuur.  

 

 

  • pen in inktpot
Toon vergrote weergave in een popup (pen in inktpot)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?