Vorming: communicatie met anderstalige cliënten

2 oktober 2018

Als dienst- of hulpverlener krijg je ook anderstalige cliënten over de vloer. Dat zorgt voor een extra uitdaging. Eén daarvan is vlot en duidelijk communiceren om een toegankelijke dienstverlening mogelijk te maken. Want kwaliteitsvol werken, betekent dat jij en je cliënt elkaar goed begrijpen en dat je je genuanceerd kunt uitdrukken.

De vorming die we aanbieden wordt gespreid over twee voormiddagen, telkens van 9 u. tot 12 u., op donderdag 22 en donderdag 29 november 2018.

De eerste voormiddag hebben we het o.m. over de verschillende taalniveaus, hoe het taalverwervingsproces verloopt en over 'gesproken taal'. Vooral dit laatste aspect komt uitgebreid aan bod : hoe kun je duidelijk spreken? Dat leggen we uit aan de hand van concrete casussen en praktijkoefeningen.

De tweede voormiddag staat in het teken van het inzetten van contacttaal, luistertaal, de taalwetgeving en het inzetten van sociaal tolken, gelegenheidstolken en informele tolken. We hebben het ook over het gebruik van verschillende communicatiemiddelen en -mogelijkheden.

De vorming is bedoeld voor hulpverleners, maar ook voor dienstverantwoordelijken, die een taalbeleid willen integreren in hun organisatie. We vragen aan de deelnemers om na de vorming andere collega's te informeren over de vormingsinhoud, maar ook om hen te overtuigen van het nut van deze manier van werken. Wie zich inschrijft voor de vorming, engageert zich om op beide vormingsmomenten aanwezig te zijn. 

We willen deze vorming zoveel mogelijk afstemmen op de dagelijkse praktijk. Daarom vragen we je bij de inschrijving naar praktische casussen: waar loop je soms vast? Welke gesprekken lukken wel of niet? Hoe ervaar je het gebruik van tolken...? Welk materiaal gebruik je nu om de communicatie met anderstaligen toegankelijker te maken? Stuur indien mogelijk een aantal voorbeelden door van plannetjes, brieven, beeldmateriaal, procedures,...

PRAKTISCH 
- donderdag 22 en 29 november 2018
- telkens van 9 u. tot 12 u.
- Kapel van het Welzijnshuis, Gasthuisstraat 10, Roeselare

Schrijf je hier in, ten laatste op 02 november 2018