Cultureel Ambassadeur Roeselare

Wat? 

Verkiezing nieuw cultureel ambassadeur

 • Genieten jouw culturele prestaties ook erkenning buiten de stadsgrenzen?
 • Zet je met jouw kunstproject een stempel op het algemene kunst- en cultuurlandschap?

Dan ben jij misschien de geschikte kandidaat om Cultureel Ambassadeur voor Roeselare 2019-2021 te worden!

Timing procedure

 • September 2019: oproep
 • 31 oktober: deadline indienen
 • 15 november: deadline vooronderzoek door administratie
 • Tot eind november: presentatie, evaluatie en advies Cultuurraad
 • Begin december: beslissing College van Burgemeester en Schepenen
 • Half december: persvoorstelling

Wie kan cultureel ambassadeur worden?

Zowel professionele als niet-professionele kunstenaars, artiesten, verenigingen, enz. kunnen zich kandidaat stellen. Als Cultureel Ambassadeur krijg je, naast de felbegeerde titel, ook publiciteit via de stedelijke communicatiekanalen.

Wens je daarnaast een project (bijv. producties, kunstprojecten, enz.) op te starten waarmee je het imago van de stad Roeselare uitdraagt? Waarbij je ook kwaliteit en vernieuwing nastreeft over de regiogrenzen heen? Dan maak je bovendien kans op een ondersteunende subsidie van maximaal € 13.000. Een ambassadeurstitel geldt voor minstens drie jaar.

Cultureel Ambassadeur voor Roeselare 2018-2020

Het College van Burgemeester en Schepenen en de Cultuurraad stelden op 13 november 2018 Justine Cappelle als voorlopig laatste Cultureel Ambassadeur voor Roeselare aan de pers voor. Deze jonge documentairemaakster krijgt de eer om deze titel van 2018 tot eind 2020 te dragen.

Justine Cappelle

Justine Cappelle (°1995) kan ondanks haar jonge leeftijd al heel wat adelbrieven voorleggen die haar erkenning als kwaliteitsvolle kunstenares bevestigen.

Zo werd de kortfilm Maregrave, haar eindwerk aan het RITCS Brussel, geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals in binnen- en buitenland (Amsterdam, Leuven, Oostende, Antwerpen, Louvain-la-Neuve, Brussel, Buenos Aires, Paris, Georgië, Roemenië). De film won de Grand Prix op het filmfestival in Georgië en kreeg een Ensor op het filmfestival in Oostende.

Maregrave is ook opgepikt door Argos, centrum voor kunst en media in Brussel en is getoond binnen het luik beloftevolle jonge film- en videokunstenaars tijdens het internationaal videoproject Time can Tell (Roeselare 2018) en de expo ForadCamp 2018 in Barcelona.

Justine kreeg onlangs van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) een scenariopremie toegekend voor de nieuwe documentaire ‘Rainbow’, over de onzichtbare aanwezigheid van technologie in onze maatschappij. De eerste opnames zijn gepland in 2020.

Wat haar werk bijzonder maakt, is dat zij experimenteert met een nieuwe vorm van documentaire waarbij de inhoud universele maatschappelijke thema’s opwerpt, maar die vanuit een creatief visuele invalshoek in beeld worden gebracht.

Zo ook voor haar nieuwe documentaire ‘The Epitaph’ die zij als Cultureel Ambassadeur voor Roeselare wil realiseren. Hier volgt zij de artistieke tweestrijd van beeldend kunstenaar Boccanegra (Floris Caes) die zijn dromen najaagt en zonder compromissen op zoek is naar een erkenning als kunstenaar. De creatieve sequenties in de film worden gerealiseerd door Alexander Stragier.

The Epitaph brengt dus drie jonge Roeselaarse kunstenaars samen in één internationaal project.

Voor de productie van ‘The Epitaph’ kende de stad een subsidie van € 13.000 toe.

Voormalige Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare

Onze Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare laten zich niet onbetuigd en veroveren gestaag binnen- en buitenland. Wij volgen hen dan ook graag in hun kielzog.

Alex Verhaest (CA 2017-2019)

Alex Verhaest is een jonge kunstenares die haar fascinatie voor oude kunst vertaalt via nieuwe mediatechnieken. Op artistiek vlak behoort zij reeds tot de internationale kunstwereld.

Als Cultureel Ambassadeur voor Roeselare realiseerde zij het eerste deel van de interactieve kunstinstallatie ‘Ad Hominem’. Deze installatie was in première te zien op het internationaal videoproject Time can Tell (Roeselare, mei 2018) en reisde kort daarna naar Parijs. Voor de productie van deze cinemaopera ‘Ad Hominem’ kende de stad een subsidie van € 6.500 toe.

https://vimeo.com/alexverhaest

http://www.dauwensbeernaert.com/artists/alex-verhaest/works

Sarah Bostoen (CA 2017-2019)

Sarah Bostoen is danseres/choreografe van Compagnie Monica en geniet al langer de reputatie van Roeselaars toptalent. In het kader van haar ambassadeurschap creëerde Sarah de productie ‘Poëtic Machine’. Hierin verlegt ze de grenzen van de improvisatiedans en gaat ze zoek naar de schimmige grens tussen schaamte en zichzelf bloot geven. Voor de creatie van het stuk ging Sarah zowel in het binnenland (Les Ballets C de la B, De Grote Post Oostende, STUK Leuven,…) als in het buitenland (Nederland, Frankrijk, Ierland, Duitsland, Finland) op residentie.

De Spil kreeg de première van Poëtic Machine, op 17 november 2018. Voor dit project kende de stad een subsidie van € 6.500 toe.

https://vimeo.com/user2394937

Muze’um L (CA 2017-2019)

Fernand Callebert is de bezieler van dit unieke museum op de Zilverberg, dat op de lichtmeridiaan ligt. Het museum van licht en landschap wil aanzetten tot denken en kunstenaars inspireren. Zo ontstaat er een cyclische beweging tussen het gebouw en zijn omgeving en de werken die er tentoongesteld worden. De niet zelden toevallig passerende bezoeker kan er vrij in en uit lopen, en zich laten bevangen door het spel van lijnen en vlakken, licht en schaduw.

Bij de start van elk astronomisch seizoen, start er een nieuwe tentoonstelling.

Werner Van Branteghem (CA 2017-2019)

Werner Van Branteghem  ruilde de voorbije jaren de filmcamera in voor de pen en is nu een veel gespeeld theaterauteur. Het werk van Werner kan gecatalogeerd worden binnen het genre van de volkse komedie. Zijn toneelstukken zijn dus heel laagdrempelig en hij bereikt er een zeer breed publiek mee. Zijn werk is vertaald en wordt reeds gespeeld in Engeland, Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal en Canada.

Hij is daarnaast ook de auteur van de jaarlijks Rousselaerse Revue.

Alexander Vantournhout (CA 2016-2018)

Alexander Vantournhout toert met zijn producties de wereld rond (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Canada, Macao …).

Hij stond 70 keer met Aneckxander (2015) op het podium en zijn productie Raphaël (2017) volgde met gemak dit succes. Het creëren van Raphaël maakte deel uit van zijn Cultureel Ambassadeurschap en hij kreeg hiervoor een subsidie van €10.900. Nu toert hij met zijn nieuwe productie Red Haired Men.

Van 2017 tot en met 2021 resideert hij in de Vooruit en is hij dus Creative Associate van de Vooruit.

In 2018 stelde hij op Dag van de Dans voor de eerste keer zijn studio Wood Cube in de St.-Jorisstraat 28 open voor het grote publiek. Deze plek wil hij laten uitgroeien tot een creatieplek waar professionele dansers samenwerken met jonge dansers uit de regio.

Het Roeselaars Kamerkoor (CA 2016-2018)

Het Roeselaars Kamerkoor werd in 2017 geselecteerd om te participeren aan een uniek project van het Vlaamse Radio Koor. Samen met nog 14 andere geselecteerde koren mocht het RKK onder de artistieke leiding van de wereldberoemde koorcomponist Eric Whitacre zijn compositie ‘Sleep’ uitvoeren.

Het koor nam in 2017 ook deel aan de concerten ‘A Symphony of Trees’ van Piet Swerts n.a.v. 100 jaar WO I met het Symfonieorkest Vlaanderen. Samen met het Spiegeltheater sloot het Roeselaars Kamerkoor 2017 af met de eigentijdse en succesvolle coproductie La Barca.

In het kader van Gonewest bracht RKK in juli 2018 de voorstelling ‘Verboden Gebied. Vrouw in niemandsland’ met de tekst van Erwin Morier.

Fotograaf Maarten Devoldere (CA 2015-2017)

Maarten Devoldere kreeg in 2016 de eerste prijs voor een huwelijksfoto op de internationale conferentie voor huwelijksfotografen ‘The NineDots Gathering’ in Londen. Hij was de enige Belg in het gezelschap. In 2017 mocht hij op ditzelfde platform aantreden als gastspreker met de masterclass ‘make Krottegem great again!'.

https://www.roeselare.be/sites/default/files/styles/medium/public/images/productpagina/MD.jpg?itok=rcPCfw-Q

De fotoreeks Krottegem#City is opgenomen in het Fotografiecircuit Vlaanderen dat in de periode van oktober 2016 tot maart 2019 rondreist in 18 culturele centra van Vlaanderen.

Van 6 tot 16 december 2018 toont hij zijn werk in de Vriendschap (O.L. Vrouwmarkt) en neemt hij er portretten. Tijdens de weekends ben je welkom in een aantal huiskamers op Krottegem, waarbij de gastvrije bewoners je laten bladeren in fotoalbums, dit bij een lekker kopje koffie.

 

Onze Cultureel Ambassadeurs zitten dus niet stil. Je kan hun doen en laten blijven volgen op hun websites.

 Cultureel Ambassadeurs Roeselare 2017 - 2019

Cultureel Ambassadeurs Roeselare 2016 - 2018

Cultureel Ambassadeurs Roeselare 2015 - 2017

 • Luc Glorieux, drijvende kracht historische tentoonstellingen, actief in provinciale en nationale commissies voor Toerisme, laureaat Toerisme Vlaanderen
 • Fotograaf Maarten Devoldere
 • Kunstenaarscollectief Striptic
   

Cultureel Ambassadeurs Roeselare 2014 - 2016

Voorwaarden: 

Het toekennen van de titel en/of de subsidie gebeurt op basis van het reglement Cultureel Ambassadeurschap Roeselare.

Hoe? 

De stad lanceert jaarlijks een oproep via deze website en de pers.

Je stelt je kandidaat via het formulier Cultureel Ambassadeurschap Roeselare.

x
Kan ik je helpen?