Cultureel Ambassadeur Roeselare

Wat? 

Genieten jouw culturele prestaties ook erkenning buiten de stadsgrenzen? Zet je met jouw kunstproject een stempel op het algemene kunst- en cultuurlandschap? Dan ben jij misschien de geschikte kandidaat om Cultureel Ambassadeur voor Roeselare te worden!

Zowel professionele als niet-professionele kunstenaars, artiesten, verenigingen, enz. kunnen zich kandidaat stellen. Als Cultureel Ambassadeur krijg je, naast de felbegeerde titel, ook publiciteit via de stedelijke communicatiekanalen. 

Wens je daarnaast een project (bijv. producties, kunstprojecten, enz.) op te starten waarmee je het imago van de stad Roeselare uitdraagt? Waarbij je ook kwaliteit en vernieuwing nastreeft over de regiogrenzen heen? Dan maak je ook kans op een ondersteunende subsidie.

Een ambassadeurstitel geldt voor minstens drie jaar.

 

OPROEP - Word jij onze Cultureel Ambassadeur 2018-2020?

Stel je vóór 15 augustus kandidaat via het aanvraagformulier. De criteria en voorwaarden om de titel of de projectsubsidie te bekomen, zijn terug te vinden in het reglement voor toekenning titel en subsidie Cultureel Ambassadeur Roeselare.

 

Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare 2017-2019

Het College van Burgemeester en Schepenen stelde op 14 juni 2017 de laatste lichting Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare aan de pers voor.

Alex Verhaest, Sarah Bostoen, Muze’um L en Werner Van Branteghem krijgen de eer om deze titel van 2017 tot eind 2019 te dragen.

Alex Verhaest

Alex Verhaest is een jonge kunstenares die haar fascinatie voor oude kunst vertaalt via nieuwe mediatechnieken. Op artistiek vlak behoort zij reeds tot de internationale kunstwereld.

Als Cultureel Ambassadeur voor Roeselare grijpt ze voor haar nieuwe project ‘Ad Hominem’ terug naar de roots, meer bepaald naar de componist Adriaen Willaert.

Voor de productie van deze cinemaopera ‘Ad Hominem’ krijgt zij een subsidie van € 6.500. Het resultaat zal voor het eerst te zien zijn tijdens het internationaal videoproject dat in het voorjaar 2018 door de Directeurswoning wordt gerealiseerd

https://vimeo.com/alexverhaest

http://www.alexverhaest.com/

http://www.dauwensbeernaert.com/artists/alex-verhaest/works

Sarah Bostoen

Sarah Bostoen is danseres/choreografe van Compagnie Monica en geniet al langer de reputatie van Roeselaars toptalent. De immer hoger gespannen verwachtingen bleef ze keer op keer waarmaken. In haar nieuwe project ‘Poëtic Machine’ wil ze de grenzen van de improvisatiedans verleggen. Ze gaat op zoek naar de schimmige grens tussen schaamte en zichzelf bloot geven. Voor de creatie van het stuk gaat Sarah zowel in het binnenland (Les Ballets C de la B, De Grote Post Oostende, STUK Leuven…) als in het buitenland (Nederland, Frankrijk, Ierland, Duitsland, Finland) op residentie. De première is voorzien in het najaar 2018 in de Spil. Voor haar project werd een subsidie van € 6.500 toegekend.

http://www.compagniemonica.be

https://vimeo.com/user2394937

Muze’um L

Fernand Callebert is de bezieler van dit unieke museum op de Zilverberg, dat op de lichtmeridiaan ligt. Het museum van licht en landschap wil aanzetten tot denken en kunstenaars inspireren. Zo ontstaat er een cyclische beweging tussen het gebouw en zijn omgeving en de werken die er tentoongesteld worden. De niet zelden toevallig passerende bezoeker kan er vrij in en uit lopen, en zich laten bevangen door het spel van lijnen en vlakken, licht en schaduw.

http://www.muzeuml.be/

Werner Van Branteghem

Werner Van Branteghem ruilde de voorbije jaren de filmcamera in voor de pen en is nu een veel gespeeld theaterauteur. Het werk van Werner kan gecatalogeerd worden binnen het genre van de volkse komedie. Zijn toneelstukken zijn dus heel laagdrempelig en hij bereikt er een zeer breed publiek mee. Zijn werk is vertaald en wordt reeds gespeeld in Engeland, Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal en Canada.

 

Vorige Cultureel Ambassadeurs van Roeselare

2014 - 2016

2015 - 2017

  • Luc Glorieux, drijvende kracht historische tentoonstellingen, actief in provinciale en nationale commissies voor Toerisme, laureaat Toerisme Vlaanderen
  • Fotograaf Maarten Devoldere
  • Kunstenaarscollectief Striptic

2016 -2018

 

Ambassadeurs vallen in de prijzen

Onze Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare laten zich niet onbetuigd en veroveren gestaag binnen- en buitenland.

Fotograaf Maarten Devoldere (CA 2015-2017) kreeg in 2016 de eerste prijs voor een huwelijksfoto op de internationale conferentie voor huwelijksfotografen ‘The NineDots Gathering’ in Londen. Hij was de enige Belg in het gezelschap. Op 13, 14 en 15/11/ 2017 mag hij op ditzelfde platform aantreden als gastspreker in een masterclass. De titel van de masterclass is ‘make Krottegem great again!.

https://www.roeselare.be/sites/default/files/styles/medium/public/images/productpagina/MD.jpg?itok=rcPCfw-Q

Hij is ook 1 van de 20 toegelaten huwelijksfotografen voor een internationale masterclass van de Foundation Workshops in Texas in januari 2018.

De fotoreeks Krottegem#City is opgenomen in het Fotografiecircuit Vlaanderen dat in de periode van oktober 2016 tot maart 2019 rondreist in 18 culturele centra van Vlaanderen. De werken van Maarten starten de rondreis in juni 2017.

Het Roeselaars Kamerkoor (CA 2016-2018) werd in 2017 geselecteerd om te participeren aan een uniek project van het Vlaamse Radio Koor. Samen met nog 14 andere geselecteerde koren mocht het RKK onder de artistieke leiding van de wereldberoemde koorcomponist Eric Whitacre zijn compositie ‘Sleep’ uitvoeren.

Alexander Vantournhout (CA 2016-2018) toert met zijn producties de wereld rond. Zo komt hij met Aneckxander in 2017 op 20 plaatsen en is zijn nieuwste productie Raphaël nu al 14 keer geboekt. Hij is te zien in België, Nederland, Frankrijk, Duistland, Zwitsersland, Tsjechië, Macao (Azië)…

Op 20 en 21 januari 2018 staat de productie Raphaël in de Spil. Hierbij alvast een voorproefje.

Voor de periode 2017- 2021 mag hij resideren in de Vooruit en wordt hij dus Creative Associate van de Vooruit.

Ook onze ander culturele ambassadeurs zitten niet stil. Je kan hun doen en laten blijven volgen op hun websites.

Voorwaarden: 

Het toekennen van de titel en/of de subsidie gebeurt op basis van het reglement Cultureel Ambassadeurschap Roeselare.