Verzekeringen voor verenigingen

Wat? 

Veel verenigingen organiseren regelmatig activiteiten of een feest. Maar wat als je bijvoorbeeld schade veroorzaakt bij het opzetten van een tent, of een vrijwilliger zijn voet verzwikt?

Als vereniging ben je maar beter goed verzekerd. Op de website van Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vind je een uitgebreid overzicht van verschillende mogelijke verzekeringen.

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Je moet als vzw verplicht een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Voor feitelijke verenigingen is deze verzekering niet verplicht, maar wel aangeraden. Een goed vangnet is namelijk voor iedereen nuttig. Je leest hier wat een feitelijke vereniging is en wat een vzw is.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) dekt lichamelijke en materiële schade aan anderen, veroorzaakt in het kader van de activiteiten van jouw vereniging. Soms wordt bij deze verzekering ook een clausule rond rechtsbijstand voorzien.

Verzekering arbeidsongevallen

Als jouw vereniging beroep doet op betaald personeel, moet je naast een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid ook verplicht een arbeidsongevallenverzekering hebben.

Een verzekering arbeidsongevallen dekt ongevallen die gebeuren door het uitvoeren van werk. Je betaalde medewerkers zijn met deze verzekering gedekt tijdens de werkuren en tijdens verplaatsingen van en naar het werk.

Gratis vrijwilligersverzekering

De Vlaamse overheid biedt een gratis vrijwilligersverzekering.

Via deze verzekering kan je jaarlijks 1000 vrijwilligersuren gratis verzekeren. Zo zijn vrijwilligers die helpen bij activiteiten van jouw vereniging gedekt voor

  • burgerrechtelijke aansprakelijkheid
  • buitencontractuele aansprakelijkheid
  • lichamelijke ongevallen
  • rechtsbijstand
     

Bekijk hier de aanvraagprocedure en voorwaarden.

Gratis sportverzekering

Organiseert jouw jeugd- of socio-culturele vereniging binnenkort een sportevenement? Dan kan je de gratis sportverzekering van Sport Vlaanderen aanvragen. Bekijk hier de voorwaarden.

Zowel de deelnemers van de sportactiviteit als vrijwillige medewerkers zijn hiermee verzekerd tegen:

  • burgergelijke aansprakelijkheid
  • lichamelijke ongevallen
     

Je kan deze sportverzekering hier online aanvragen.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?