Urnenbos

Wat? 

In de deelgemeente Oekene werd zo’n 15 jaar geleden bij de uitbreiding van de begraafplaats een aantal restgronden ingericht als wandelgebied. Deze zone leent zich uitstekend voor de inrichting van een urnenbos.

Een urnenbos is een alternatief voor het urnenveld, columbarium of de strooiweide. Men kiest ervoor om na zijn dood bij te dragen tot het ontwikkelen en beheren van een groenere leefbare omgeving. Dit in tegenstelling tot de traditionele grafkeuzes.

De urnen dienen uit organische materialen vervaardigd en biologisch afbreekbaar te zijn. Indien een concessie wordt genomen, wordt de plaats van begraven bepaald in overleg met de aanvrager. Als grafaanduiding kan dan enkel een door de stadsdiensten aangebrachte zwerfsteen gebruikt worden. Een gewone plaats zonder concessie krijgt een anonieme plaats en geen grafaanduiding.

Aan de inkom wordt een gedenkplaat voorzien waar na iedere bijzetting de gegevens van de overledene kunnen worden aangebracht.

In het middenplein werden door middel van boomplanken zitplaatsen voor ongeveer 60 personen voorzien. Deze afscheidsruimte kan gebruikt worden voor de uitvaart zelf of voor een moment van bezinning.

Het urnenbos is een keuzemogelijkheid voor alle inwoners van Roeselare, Beveren, Rumbeke of Oekene. Ook niet-inwoners kunnen bijgezet worden.

Om in te spelen op de verschillende behoeften wordt gestreefd naar een duurzame en kwaliteitsvolle ontwikkeling. Daarom wordt groot belang gehecht aan de betrokkenheid van de nabestaanden, buurtbewoners en de begrafenisondernemers om zo het beheer af te stemmen op de meerdere functies.  

Prijs? 
  • 10 jaar: gratis 
  • 30 jaar: € 600
  • 50 jaar: € 1000 
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?