Bladkorven

Wat? 

Bomen in de straat zorgen voor een aangename leefomgeving. Maar tijdens de herfst verliezen deze bomen hun bladeren. Omdat je als burger niet zelf moet instaan voor de verwerking van de bladeren, plaatst de dienst Groen bladkorven in straten en op pleinen. In deze bladkorven mag je de bladeren verzamelen van de stadsbomen. Niet van privaat groen.

Je eigen bladafval kan je verwerken in je tuin:

  • Een laag bladeren tussen je planten is de beste bescherming tegen de vorst.
  • Een hoop bladeren is de ideale winterslaapplaats voor egels, insecten,...
  • Bladeren mogen in de compostbak.
Voorwaarden: 

Het plaatsen van een bladkorf gebeurt aan de hand van volgende richtlijnen.

  • Er wordt een bladkorf geplaatst in straten met stadsbomen. In straten met kleine boompjes of jonge aanplanten wordt geen bladkorf gezet.
  • De bladkorf wordt centraal geplaats zodat iedereen ze vrij kan gebruiken.
  • Een bladkorf wordt in belang van de omgeving geplaatst en niet specifiek voor een bepaalde woning. Indien er meerdere bladkorven in een straat staan, worden de bladkorven over de straat verdeeld.
Hoe? 

In oktober worden de bladkorven door de aannemer geplaatst. In de maanden november en december worden de korven twee keer geledigd.

Tijdens de bladval doet de dienst Groen extra inspanningen om straten en pleinen te vegen. Dit gebeurt aan de hand van het veegplan. Dan is voor de verschillende ploegen het ruimen van bladeren ook een hoofdprioriteit.

Jaarlijks wordt het gebruik van de bladkorven geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

Regelgeving: 

In de bladkorven mag je de bladeren verzamelen van de stadsbomen. Niet van privaat groen.

Helaas stellen we soms vast dat de bladkorven ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Regelmatig vinden we snoeiafval, takken of zwerfvuil in de bladkorven. Bij het machinaal ledigen, kunnen deze zaken zware schade aan de machine veroorzaken.

Bij vaststelling van misbruik zal eerst een waarschuwing geplaatst worden. Blijft het misbruik aanhouden dan zal de bladkorf weggenomen worden.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?