Overlijden van kind

Openingsuren & contact

Burgerzaken

De Munt 8
8800 Roeselare

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(22/07) tot (op afspraak), tot (enkel telefonisch) en van tot (enkel op afspraak)
Telefoon051 26 21 40
burgerzaken [at] roeselare.be

Het overlijden van een kind is nooit gemakkelijk. De Stad wil ouders van sterrenkinderen, en bij uitbreiding alle overleden kinderen de nodige aandacht geven. In samenwerking met een werkgroep die bestaat uit ouders van overleden kinderen, werden een aantal initiatieven uitgewerkt die troost en warmte bieden.

Overleden (sterren)kinderen

Sterrenkinderen zijn baby’s die overlijden voor, tijdens of net na de geboorte.
Wanneer je als ouder geconfronteerd wordt met het overlijden van een kind voor de geboorte, moet er in sommige gevallen een akte opgesteld worden.

Meer informatie vind je hier.

Geboortebos

Bij een geboortebos staat een bord met daarop de namen van de kinderen die in een bepaald jaar geboren zijn. Daarom vragen we enkele gegevens van het kindje op. Ouders die wonen in Roeselare of waarvan het kind geboren werd in Roeselare, kunnen ook voor hun sterrenkindje een boom planten in het geboortebos. Een boom planten voor een sterrenkind en de naam van het kindje op het bord bij het geboortebos zijn tastbare herinneringen.

Je kan je sterrenkind via dit formulier registreren voor de aanplant van een geboortebos.
Vervolgens word je uitgenodigd voor de eerstvolgende aanplant.

Koesterplekken

Een koesterplek is een stille plek om naartoe te gaan, om afscheid te verwerken en even tot rust te komen. Een plaats waar ouders van overleden kinderen elkaar kunnen ontmoeten en wat dichter bij het overleden kindje kunnen zijn. Je vindt een koesterplek bij elke kinderbegraafplaats in Roeselare.

Wereldlichtjesdag

Ieder jaar wordt op de tweede zondag van december, op Wereldlichtjesdag, aandacht gevraagd voor overleden kinderen. Die dag worden om 19 u. wereldwijd lichtjes en kaarsjes ontstoken. Ook in Roeselare kan je deelnemen aan Wereldlichtjesdag. 

Dit jaar vindt Wereldlichtjesdag plaats op 10 december in de stedelijke begraafplaats (Groenestraat 399). Je kan aansluiten bij een ingetogen moment van troost en verbondenheid. Familie en vrienden van overleden kinderen, en iedereen die hen wil ondersteunen, zijn welkom vanaf 18.15 u. Nadien is er tijd om na te praten met een drankje.

Kan je er niet bij zijn, maar wil je wel je steun tonen? Plaats op hetzelfde moment een kaars aan je voorgevel. Vanaf 5 december kan je in KOERS, ARhus, het Welzijnshuis, Dienstencentra JEUN, AZ Delta, CM-Gezondheidspunt MWVL,  RSL OP Post en De Bieweg een gehaakte theelichthouder ophalen (zolang de voorraad strekt).

Doe mee aan Wereldlichtjesdag.

Infomomenten

Bij het verliezen van een broer of zus, voelen ook kinderen ook een gemis. Ze komen terecht in een wereld die voor altijd veranderd is. Hoe kan je hen hierin ondersteunen? Huis van het Kind Roeselare organiseert infoavonden voor (groot)ouders van jongere kinderen rond rouw en verlies bij kinderen.

Meer informatie en inschrijven.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?