European Disability Card (EDC)

Wat? 

De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart om de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding (bijvoorbeeld bezoek aan bioscoop, theater, museum of attractiepark) te vergemakkelijken. De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat je een handicap hebt. De kaart kan gebruikt worden in België en in nog een aantal andere deelnemende EU-Landen. De organisatoren van cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten die de kaart accepteren kiezen zelf welke voordelen ze toekennen.

Deze EDC kan ook nuttig zijn bij tussenkomsten van de hulpdiensten. Ze kan de hulpdiensten helpen bij het beoordelen van tussenkomsten waarbij de houders van deze kaart betrokken zijn. De kaart kan een ander licht werpen op de tussenkomst. Ben je houder van een EDC? Aarzel dan zeker niet om deze kaart voor te leggen aan de hulpdiensten.

Voorwaarden: 

Je kan de kaart aanvragen als je erkend bent als persoon met een handicap door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
Ook als je een tegemoetkoming of voordeel krijgt van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, kun je recht hebben op de European Disability Card.

Hoe? 

Je kan de kaart zelf aanvragen via de organisatie waar je erkend bent als persoon met een handicap, via de sociale dienst van jouw ziekenfonds of via het Welzijnshuis.

Prijs? 

De kaart is gratis. Bij verlies of diefstal heb je recht op één gratis duplicaat.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?