Openbare verlichting

Wat? 

Voor het bepalen van de openbare verlichting creëerde de stad Roeselare, samen met Fluvius, een masterplan. In dit masterplan werden keuzes vastgelegd op het gebied van openbare verlichting met als doel het energieverbruik te doen dalen.

Het volledige grondgebied van Roeselare werd daarom opgedeeld in 18 deelruimten. Elke deelruimte heeft zijn specifieke en technische kenmerken. In een woonstraat zijn er bijvoorbeeld andere verlichtingsbehoeften dan langs een lokale verbindingsweg. Per deelruimte hebben we bepaald welk soort verlichting er geplaatst mag worden (kleur van de lichtbron, kleurtemperatuur, brandprogramma, opstelling en kleur van de armaturen en palen, enzovoorts).

De bedoeling is om dit masterplan te gebruiken bij nieuwe wegenwerken en moderniseringen, zodat stapsgewijs de openbare verlichting kan worden aangepast. Daarbij trekken we ook volledig de kaart van de LED-technologie. 

Op het grondgebied van Roeselare staan 11.000 lichtpunten van de openbare verlichting langs gemeentewegen. Als centrumstad zijn er momenteel geen plannen om op grote schaal te doven. De stad Roeselare zet voor het reduceren van de energiefactuur eerder in op de vraag van de noodzakelijkheid van verlichting en om zoveel mogelijk verouderde energie opslorpende armaturen te laten vervangen.

 

 

Hoe? 

In deze legislatuur (2012-2018) werden zo alle kwikdamplampen vervangen. Hierdoor is dimming van de verlichting technisch mogelijk op 1.200 lichtpunten. Sinds 2016 is 20% van de toestellen vervangen door LED-technologie. Zo heeft de stad Roeselare reeds 12% kunnen besparen op haar elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting (167,10 ton CO² minder). Deze besparing hebben we gemaakt, ondanks de vele uitbreidingen van noodzakelijke lichtpunten langs fietspaden, nieuwe woonwijken en bedrijvenzones. 

De stad voert het masterplan stapsgewijs uit:

  • Door het systematisch vervangen van oude lichtpunten door nieuwe en energiezuiniger LED-toestellen.
  • Waar het technisch mogelijk is, en bepaald is in het masterplan, kiezen we voor dimming van de toestellen.
  • Door het toepassen van dit masterplan bij nieuwe wegenwerken en moderniseringen.

 

Merk je een defect op van een lichtpunt aarzel niet om dit te melden. Dit kan door het nummer dat op de paal of steun vermeld staat door te geven. Ken je het nummer niet? Geen probleem, dan kun je het adres opgeven waar de defecte lamp staat of die locatie aanduiden op een kaartje. Door alles correct en volledig in te vullen, kan Fluvius de herstelling snel uitvoeren.  Defecten van de lamp worden binnen de 14 dagen hersteld. Dit kan via de website van Fluvius: www.straatlampen.be of op het gratis telefoonnummer 0800 6 35 35. 

Fluvius staat in voor de lokale openbare verlichting in de stad Roeselare. Het onderhoud van de verlichting langs gewestwegen zoals de N36 en R32, wordt door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) opgevolgd. Op de lichtmast kun je zien wie de verlichting beheert (gele stickers voor Fluvius en witte stickers of cijfermarkeringen voor AWV).  Defecte lampen onder beheer van AWV kan je melden via www.meldpuntwegen.be of via het gratis nummer 1700.

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?