Mantelzorg

Wat? 

Verzorg en ondersteun jij een persoon waarmee je een persoonlijke band hebt, bijvoorbeeld een kind met een beperking, of een partner met een chronische ziekte? Dan ben je een mantelzorger. 

Mantelzorg is niet altijd evident, dat erkennen we. Daarom bieden we jou als Stad graag ondersteuning:

 • door het aanbieden van een mantelzorgpremie
 • en het organiseren van mantelzorgcafés en praattafels rond relevante thema's.

 

Mantelzorgcafé De Mantelare

Vier keer per jaar is er een gratis mantelzorgcafé. Alle mantelzorgers van Roeselare zijn hier welkom, om na te denken en bij te leren over bepaalde thema’s, maar ook om te ontspannen en mensen te leren kennen die je situatie begrijpen. Heb je zelf een idee of voorstel van onderwerp voor een volgend mantelzorgcafé? Laat het ons hier weten.

Mantelzorgcafé 'Kantelpunten en verlies'

Welkom op zaterdag 5 oktober van 14 u. - 16 u. in ARhus (De Munt 8). 

In deze sessie duiken we in de verschillende vormen van rouw en verkennen we de cruciale momenten in de zorg wanneer de veerkracht en de relatie tussen mantelzorger en zorgvrager worden getest. Verlies kan zich zowel tijdens als na de zorgperiode aandienen, en het is belangrijk om hiermee om te kunnen gaan.

Tijdens deze interactieve bijeenkomst krijg je als mantelzorger de kans om ervaringen te delen en waardevolle tips te ontvangen. Samen zoeken we naar oplossingen en werken we aan een realistisch plan om met rouw en zorg om te gaan. Het belooft een leerzame en ondersteunende sessie te worden waarin je handvatten krijgt aangereikt om sterker uit de zorgsituatie te komen.

Mantelzorgcafé 'Mantelzorg en werk'

Welkom op donderdag 5 december van 19 u. - 21 u. in Jeun De Waterdam (Handelsstraat 37).

Verdere uitleg over de inhoud van dit mantelzorgcafé volgt.

Schrijf je hier in voor de gratis mantelzorgcafés. 
 

Informatie voor mantelzorgers

Wil je regelmatig informatie en tips ontvangen i.v.m. mantelzorg? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Mantelzorg en wij houden je op de hoogte.

Andere bronnen van informatie:

 • Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg verzamelt alle informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten.
 • Zojong.be is een onlineplatform waar jonge mantelzorgers (tot 25 jaar) tips, informatie en (h)erkenning krijgen. Je kan er ook verhalen op een veilige en anonieme manier delen.
 • Mantelzorgpodcast: In deze podcast van Steunpunt Mantelzorg delen we verhalen van mantelzorgers, bespreken we tips, weetjes en ervaringen. We praten ook met professionele hulpverleners en onderzoekers over mantelzorg.
 • Mantelzorgtelefoon: mantelzorgers kunnen via deze weg vragen stellen over hun mantelzorgsituatie of kunnen deze lijn ook gebruiken om te ventileren over de zorg. Je hoeft geen lid te zijn van de mantelzorgvereniging om van deze dienst gebruik te maken:
  • Coponcho: 02 515 02 63
  • Liever Thuis LM: 02 542 87 09
  • Okra Zorgrecht: 02 246 57 72
  • Ons Mantelzorgnetwerk: 016 24 49 49
  • Samana: 078 15 50 20
  • Steunpunt Mantelzorg: 078 77 77 97
    

Duidelijke informatie krijgen, is belangrijk voor de mantelzorger. Door het sterk versnipperde zorglandschap is dit niet altijd even gemakkelijk. Deze infofiches kunnen je helpen:

Nieuwsbrief Mantelzorg

Wil je regelmatig informatie en tips ontvangen i.v.m. mantelzorg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Mantelzorg en wij houden je op de hoogte.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?