Aangifte van een levenloos geboren kind

Wat? 

Wanneer je als ouder geconfronteerd wordt met het overlijden van een kind voor de geboorte, moet er in sommige gevallen een akte opgesteld worden. Je kan je kind ook registreren voor de aanplant van een boompje in het geboortebos. Een kindje dat overleed voor, tijdens of kort na de geboorte noemen we een sterrenkind.

Opstellen akte

Vanaf een zwangerschapduur van 180 dagen moet er een akte levenloos geboren kind opgesteld worden. Je kan als ouder als je dat wenst een voornaam en familienaam kiezen voor je kindje.

Bij een zwangerschapdsuur van 140 tot 179 dagen is het niet verplicht om deze akte te laten opstellen, maar het kan op verzoek van de ouders. Je kan als ouder ook een voornaam kiezen voor het kindje, een familienaam is in dit geval niet mogelijk.

Bij een zwangerschapsduur van minder dan 140 dagen wordt het kindje niet wettelijk aangeven en kan je het dus ook officieel geen naam geven.

Registratie voor het geboortebos

Je kan je sterrenkind via dit formulier registreren voor de aanplant van een geboortebos.

Hoe? 

De ouders, of de begrafenisondernemer, kunnen het overlijden aangeven. Voor de aangifte is een medisch attest nodig waarin de zwangerschapsduur in dagen staat vermeld.

Breng volgende documenten mee:

  • Overlijdensattest van geneesheer die het overlijden heeft vastgesteld
  • Identiteitsbewijs ouders
  • Bewijs van erkenning voor de geboorte (indien van toepassing)
Verwante producten: 
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?