Corona - Roeselare Helpt! - Update 23 maart

23 maart 2020

Deze morgen kwam de Task Force Roeselare opnieuw bijeen. Ook in het weekend werden de nodige afspraken gemaakt en werd de situatie continue opgevolgd.

Dank je wel, warm Roeselare!

Vorige week startte Stad Roeselare met het platform Roeselare Helpt!. Medewerkers van Stad en OCMW combineren de hulpvragen van inwoners met het aanbod van vrijwilligers en proberen op die manier zoveel mogelijk mensen snel uit de nood te helpen.

Op vandaag registreerden reeds 271 vrijwilligers zich via het platform, waaronder een 100-tal vrijwilligers die kunnen bijspringen bij AZ Delta.

Het aantal ingediende hulpvragen bedraagt op vandaag 131. Het gaat onder andere om vragen over het boodschappen doen, naar de apotheek gaan, … . Vorige week belden dagelijks een 200-tal mensen naar 1788. Ook in het weekend kon het callcenter een heleboel vragen beantwoorden. Alle vragen worden in vertrouwelijkheid opgevolgd.

De Stad is de vrijwilligers enorm dankbaar voor hun inzet. Omdat het zo belangrijk is, verspreiden we nog eens de contactgegevens.

Heb je zelf hulp nodig?

Bel naar 1788 of mail naar 1788 [at] roeselare.be. Je kan ook het online formulier invullen op www.roeselare.be/roeselarehelpt.

Wil je zelf helpen?

Help eerst personen in je directe omgeving (familie, buren, vrienden...). Je kan je op de website www.roeselare.be/roeselarehelpt registreren als vrijwilliger en zo je buren helpen.

Mondmaskers maken: een succes!

Dit weekend werden er in de Stedelijke Ateliers heel wat pakketten stof voor mondmaskers verdeeld, een overweldigend succes! Heel veel vrijwilligers zijn aan de slag gegaan met naald en draad om mondmaskers te maken. Goed voor meer dan 20.000 mondmaskers!

Op dit moment zijn alle beschikbare pakketten verdeeld. Uiteraard blijft de nood naar mondmaskers bestaan, zeker ook nog de komende weken.

De Stadsdiensten zijn zich nu volop aan het organiseren om het systeem verder in stand te houden. In de loop van deze week zal er door AZ Delta in een nieuwe lading stoffen voorzien worden. Momenteel wordt er gewerkt aan een gedetailleerd stappenplan. Wanneer de stof opnieuw beschikbaar is en kan verdeeld worden, zal de Stad hierover berichten.

Blijf je aub aan de richtlijnen houden!

De federale maatregelen die van kracht zijn tot en met 5 april zijn absoluut noodzakelijk. Daarom herhaalt het Stadsbestuur nog eens het belang ervan.

Je bent verplicht om thuis te blijven en zoveel mogelijk contact met anderen te vermijden.

Wat kan wel?

 • Verplaatsingen naar het werk
 • Essentiële verplaatsingen (voedingswinkels, bank, apotheek, tanken,..)
 • Lichaamsbeweging in open lucht is toegestaan en wordt zelfs aanbevolen. Wel kan dit enkel met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en mits het respecteren van een redelijke afstand.
   

Voor een overzicht van alle richtlijnen: www.info-coronavirus.be en www.roeselare.be/corona.

Bijsturing sluiten van provinciale domeinen

Het provinciebestuur heeft een aanpassing gedaan aan de richtlijnen rond de toegankelijkheid van de provinciedomeinen. De parkings blijven afgesloten. Mensen moeten zich ontspannen in hun eigen omgeving en niet met de wagen naar het bos rijden. De paden in de domeinen mogen wel gebruikt worden om te wandelen, te joggen of te fietsen, door mensen die in de buurt wonen. Controle hierop is steeds mogelijk.

Aan het Bergmolenbos in Rumbeke zal de parking aan de Babilliestraat worden afgesloten. De afgelopen dagen was het er namelijk te druk en stonden er heel wat auto’s dicht bij elkaar geparkeerd. Een te grote toeloop van grote aantallen bezoekers moet vermeden worden.

Recyclageparken en afvalophaling

In opvolging van de federale richtlijnen, blijven de recyclageparken tot nader order gesloten.
De ophaling van het restafval door Mirom blijft gegarandeerd en gebeurt op de gebruikelijke tijdstippen volgens de afhaalkalender. In de supermarkten zijn er voldoende rollen vuilniszakken beschikbaar, zowel van de grote vuilniszakken als van de kleinere modellen.

Zwerfvuil: niet doen! 

Tot slot nog een oproep om ons openbaar domein proper te houden.

De Gemeenschapswachten zijn actief bezig om te zorgen voor een proper openbaar domein, onder meer door continue aanwezig te zijn in het Geitepark. Er worden extra affiches voorzien die zullen worden opgehangen in de parken. De boodschap “Zorg nu extra voor elkaar, zorg dus ook voor een proper park!” is meer dan ooit van tel.

Stedelijke partners

Ook stedelijke partners nemen de nodige maatregelen i.v.m. corona:

 • Provinciedomeinen: parkings afgesloten | enkel open voor mensen uit de buurt
 • Motena: dienstencentra zijn gesloten | geen bezoek in woonzorgcentra
 • AZ Delta: geen bezoek | alleen dringende ingrepen/raadplegingen I symptoomchecker
 • ARhus: gesloten
 • Mirom: containerparken open vanaf dinsdag 7 april | geen verkoop stickers
 • Stedelijk basisonderwijsSTAP en SASK: alle lessen geschorst
 • De Lijn: geen belbussen | social distancing bij plaatsnemen | achteraan instappen
 • De WatergroepTelenetFluvius en Proximus: alleen dringende en noodzakelijke werken
 • De Spil: voorstellingen geannuleerd
 • Sportoase: gesloten
 • CAW: CAW blijft bereikbaar voor jouw welzijnsvragen. Mail, chat of bel via 0800 13 500
   

Alle actuele informatie over het Coronavirus is te vinden op de website www.info-coronavirus.be.

x
Kan ik je helpen?